Odrasli

DR NESTOROVIĆ RAZBIJA MITOVE: Suplementi u ishrani, da ili ne? (VIDEO)

Poznati pumolog i alergolog na primerima naučnih istraživanja izvodi svoje zaključke o prednostima ali i štetnom dejstvu suplemenata, a sa Srećnom Republikom podelio je i mišljenja o nastanku ćelije, organizma, i sveta na kraju.

06.05.2022 21:00

DR NESTOROVIĆ RAZBIJA MITOVE: Suplementi u ishrani, da ili ne? (VIDEO)
Srećna republika

Najpoznatiji dečiji pulmolog i alergolog, doktor Branimir Nestorović nastavlja seriju intervjua i samo za Srećnu Republiku otkriva koliko su nam  potrebni suplementi, ali i poredi ljudsku ćeliju sa najsavršenijom mašinom. Da li je sve stvorio neko ipak?

Suplementi ili zdrava ishrana?

Pixabay.com

Suplementi su velikim delom zamenili obroke

 - Rađeno je istraživanje u Americi koje mi je interesantno zato što je Amerika lansirala sumplemente i piju ih u ogromnim količinama. Oni su 10 godina pratili grupu 20.000 ljudi koja je pila suplemente i drugu grupu koja se samo hranila zdravo. Pokazali se da je mnogo bolje jesti prirodnu ishranu - odgovara dr Nestorović.

Doktor ističe primer dodavanja kalcijuma u vidu suplemenata. Koliko može da bude zdravo, u istoj meri može i da naškodi.

- Kod kalcijuma je drastičan primer. Ispitanici koji su pili kalcijumske tablete, a naročito žene, koje su inače pod rizikom ako piju dosta vitamina D, imale su izvesne probleme u vezi sa kalcifikacijom krvnih sudova. Dok kod onih koje nisu pili preparate nije bilo problema. Dakle, iako su uzimali dosta hrane bogate kalcijumom to se nije događalo. Profesor koji je vodio to ispitivanje je rekao: "Ne znamo baš zašto, ali izgleda da je u hrani odnos hranljivih sastojaka baš takav kakav nama treba." - ističe poznati alergolog.

Zašto biljke cvetaju?

Tačno tako, ne zna se koja je to količina hranljivih sastojaka koja je idealna za naš organizam, ali izgleda da je u hrani, a ne u suplementima ta količina najbolje izbalansirana.

Doktor navodi da je slična situacija i sa biljkama.

pexels.com

Zašto biljke stvaraju cvet?

- Ili smo se mi vremenom prilagodili biljkama, ima i ta teorija, ali moguće je i da su se nama biljke prilagodile. Tako su recimo pitali jednog čuvenog biologa zašto većina biljaka cveta, pošto realno ne mora da cveta, mogu da se oprašuju na druge načine. On je rekao: "Nemamo biološko objašnjenje, ali mislim da je to zato što su lepe kada cvetaju". Zavisi kako objašnjavamo svet. Ako krenemo od toga da je sve slučajno, onda stvarno nema logike, ali ako krenemo od teorije da je sve to stvorio NEKO onda se sve uklapa. I to je taj neki mehanizam. Oni koji veruju u Boga, reći će da je to Bog, oni koji ne veruju pak veruju u taj "mehanizam" - zaključuje dr Nestorović.

Kako ćelije međusobno komuniciraju?

Ako pogledamo današnju ćeliju, ona je toliko kompleksna, da mi do dana današnjeg ne znamo šta se tamo odigrava.

- Za neke osnovne operacije treba nam 10-ak proteina da se spoji da bi pokrenulo neki mehanizam i to je krajnje komplikovano. Savremeni kompjuteri izgledaju smešno u odnosu na jednu običnu ćeliju. Mislimo da ima 5 triliona ćelija udruženih u nekih 200 vrsta drugih ćelija. I one sve funkcionišu u savršenom skladu - objašnjava doktor Nestorović.

Poznati pulmolog ističe da je način na koji sve te ćelije komuniciraju neshvatljiv, ali ipak funkcioniše.

Pixabay.com

Kako funcioniše naš mozak?

- Mi i dalje nismo uspeli da shvatimo kako te ćelije komuniciraju, kako recimo u mozgu te ćelije funkcionišu, a koje su na dva suprotna kraja. Znamo samo da šalju neke talase, pa se slažu ti talasi. Mi to dosta posmatramo prosto, jer ljudski mozak pokušava sve da uprosti da bi nešto moglo da se shvati. Ali neke stvari ne mogu da se uproste, previše je kompleksno - zaključuje doktor.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)