Odrasli

EVO ZAŠTO ODMAH MORATE DA PRESTANETE DA JEDETE OVE ZAČINE: Lekari objašnjavaju kada vaši omiljeni dodaci jelima postaju opasni!

U kombinaciji sa pojedinim lekovima, začini mogu da naprave mnogo štete.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

17.06.2025 08:30

EVO ZAŠTO ODMAH MORATE DA PRESTANETE DA JEDETE OVE ZAČINE: Lekari objašnjavaju kada vaši omiljeni dodaci jelima postaju opasni!
Africa Studio/Shutterstock

Kuvanje je nezamislivo bez začina, i svako želi da njegova kolekcija začina bude što bogatija. Međutim, ono što vam nijedan nutricionista neće reći je činjenica da naizgled bezazleni začini mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Australijski lekar Zak Tarner navodi sa kojim začinima morate da bude obazrivi.

Crni biber - Otimač enzima

Svi znamo onaj prijatan zvuk mlevenja bibera, ali iza te začinske note krije se piperin - jedinjenje koje usporava enzime odgovorne za razgradnju lekova. Ako uzimate lekove poput propranolola, konzumacija većih količina crnog bibera može dovesti do opasno visokih nivoa leka u vašem organizmu. Dok su male količine obično bezbedne, redovno korišćenje 2 - 4 kašike crnog bibera ili uzimanje visokodoziranih suplemenata može ozbiljno uticati na vašu terapiju.

shutterstock.com

Beli luk može da bude opasan na više načina

 

Beli luk - Dvostruko snižavanje krvnog pritiska

Beli luk je poznat po svojim svojstvima snižavanja krvnog pritiska, ali za one koji već koriste lekove za krvni pritisak, to može biti dvostruka opasnost. Prekomerna konzumacija belog luka može izazvati prekomerno sniženje pritiska, što može dovesti do vrtoglavice i nesvestice. Pored toga, beli luk deluje i kao razređivač krvi, što ga čini rizičnim kada se kombinuje sa lekovima poput aspirina.

Đumbir i kurkuma - Skriveni razređivači

Đumbir i kurkuma su popularni među iinfluenserima, ali i oni nose skrivene rizike. Kurkumin iz kurkume i gingerol iz đumbira mogu razrediti vašu krv i ometati apsorpciju lekova, dok istovremeno mogu da povećaju nivo imunosupresiva.

 Ako koristite lekove za razređivanje krvi, ovi začini mogu nenamerno da pojačaju dejstvo vaših lekova, i to ne na dobar način.

Shutterstock

Cimet može da utiče na jetru

 

Cimet, karanfilić i sladić: Tihi saboteri

Cimet, koji se najčešće može naći u prodavnicama, sadrži kumarin koji u velikim količinama može oštetiti jetru. Karanfilić sadrži eugenol, koji takođe može uticati na jetru i ometati zgrušavanje krvi. Sladić, taj slatki dodatak čaju, može da poveća krvni pritisak i izazove zadržavanje tečnosti - što nije dobro kada ste na antihipertenzivima.

Uobičajene količine koje dodajete u jelo su obično sigurne. Problemi nastaju kada ljudi počnu da uzimaju suplemente, ili žvaću sirovi beli luk kao žvakaću gumu.

Razgovarajte sa stručnjakom

Ako ste na dugotrajnoj terapiji, najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom ili farmaceutom o potencijalnim interakcijama između vaših omiljenih začina i lekova. Ako ste umereni u količinama, naravno da nećete imati bilo kakve probleme, prenosi Njujork Post (New York Post).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)