Za mnoge ljude šoljica kafe je nezamenljiv deo jutarnje rutine, ali novo istraživanje upozorava da jedna vrsta ovog napitka, instant kafa, možda ipak nije toliko bezazlena. Naime, naučnici su otkrili moguću povezanost između konzumiranja instant kafe i povećanog rizika od razvoja suvog oblika starosne makularne degeneracije (SMD), ozbiljnog oštećenja vida koje najčešće pogađa starije osobe. Starosna makularna degeneracija je bolest oka koja utiče na makulu, centralni deo mrežnjače, i dovodi do postepenog gubitka centralnog vida.
U studiji objavljenoj u časopisu Food Science and Nutrition, analizirani su podaci više od pola miliona ljudi iz Velike Britanije. Rezultati su pokazali da osobe koje redovno piju instant kafu i imaju određene genetske predispozicije, imaju čak sedam puta veći rizik od razvoja suvog SMD u poređenju sa onima koji ne piju ovu vrstu kafe.
- Ovo genetsko preklapanje ukazuje na moguće zajedničke biološke puteve ili metaboličke mehanizme koji povezuju sklonost ka instant kafi sa rizikom od razvoja SMD - objasnio je dr Sivej Liu iz Odeljenja za oftalmologiju bolnice Šijan Taihe i Medicinskog univerziteta Hubej za Medical News Today.
On ističe da rezultati otvaraju novu perspektivu u razumevanju bolesti i mogućnost personalizovane prevencije, uključujući promenu životnih navika zasnovanih na genetskom profilu.
SMD je jedan od vodećih uzroka slepila kod starije populacije u razvijenim zemljama. Iako mnogi pacijenti u početku ne osećaju simptome, bolest vremenom napreduje, a lek za suvi oblik SMD još uvek ne postoji. Rano otkrivanje i usporavanje napredovanja bolesti postaju ključni faktori.
Shutterstock/Ekateryna Zubal
Dr Liu podseća da, iako je kafa bogata antioksidansima i poznata po neurozaštitnim svojstvima, ne deluje jednako na sve.
- Genetika očigledno ima važnu ulogu u prehrambenim navikama. Sve je više dokaza da ono što biramo da jedemo i pijemo nije samo stvar ukusa, već i naših gena - smatra dr Lui, a o tome piše i Ledbajbl (Ladbible).
Istraživački tim planira da proširi studiju na druge populacije i dodatno ispita metaboličke procese koji bi mogli biti u osnovi ove povezanosti. Do tada, stručnjaci savetuju umerenost, čak i kada je reč o vašoj omiljenoj šoljici kafe.
Komentari (0)