Grupa prijatelja je ovog leta otišla na planirano letovanje u Bugarsku i uživala u svakodnevnim šetnjama, dok nisu kupili sladoled sa automata koji je, naizgled, bio samo još jedna osvežavajuća užina. Ipak, za Evu i njenog partnera sve se brzo promenilo. Nakon nekoliko sati javila se neobična bol u stomaku koja je prerastala u čestu potrebu za toaletom.
Kako simptomi nisu prolazili, a situacija se pogoršavala, shvatili su da je upravo taj sladoled pokrenuo salmonelu koja ih je vezala za sobu naredna dva dana. Tokom tog perioda nisu mogli da jedu gotovo ništa, osećali su se iscrpljeno i slabo, a jedina uteha bila im je medicinska pomoć i odmor prekinut neplaniranim boravkom u apartmanu. Malo je falilo da zbog trovanja hranom završi u bolnici.
Njihovo iskustvo je upozorenje svima koji letuju da ne zanemaruju higijenu, posebno kada je u pitanju kupovina hrane iz automata ili u nepoznatim objektima. Ako vam ugostiteljski objekat deluje zapušteno ili niste sigurni u čistoću radnika, bolje je da ga izbegnete. Osnovna pravila poput pranja ruku pre jela i nakon korišćenja toaleta su presudna za zaštitu od bakterijskih infekcija.
Shutterstock/George Rudy
Stručnjaci kažu da je letnja sezona vreme čestih trovanja hranom zbog visokih temperatura koje podstiču razvijanje bakterija, a dovoljana je mala nepažnja, pa da nastane haos. U najgorem slučaju ljudi mogu završiti u bolnici zbog dehidratacije ili teže gastroenteritisne slike.
Ako primetite simptome kao što su dijareja, bolovi u stomaku, povraćanje ili groznica nakon konzumacije hrane u nepoznatom mestu, najbolje je odmah potražiti medicinsku pomoć i ne ignorisati signale koje telo šalje.
Komentari (0)