Odrasli

ONA JE STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST HRANE: Tri namirnice nikad ne jede - i ne, to nisu one koje nam prvo padnu napamet, iznenadićete se! (VIDEO)

U snimku koji je objavila na društvenim mrežama ona je naglasila da je svesna da će je mnogi zbog ovoga mrzeti.

08.01.2025 06:15

ONA JE STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST HRANE: Tri namirnice nikad ne jede - i ne, to nisu one koje nam prvo padnu napamet, iznenadićete se! (VIDEO)
Gerard Lacz Images - Vwpics / Zuma Press / Profimedia, Printscreen/TikTok/hydroxide

Stručnjak za bezbednost hrane redovno na društvenim mrežama deli savete vezene za ishranu i bezbednu upotrebu određenih namirnica. U snimku koji je sada objavila na TikToku, a koji je privukao veliku pažnju, ona je navela 3 namirnice koje nikad ne koristi u ishrani. Objasnila je i zašto.

- Znam da ćete me mrzeti posle ovog videa, ali moram ovo da vam kaže. Ovo su tri namirnice koje ja nikad ne koristim jer su potpuno nebezbedne za upotrebu i mogu ozbiljno da vam ugroze zdravlje - rekla je ona na snimku, a potom i navela koje su to namirnice u pitanju.

1. Mikrobilje

Ova vrsta namirnica često se naziva superhrana i jede se sirova kako bi se iskoristili svi nutrijenti, ali...

- Ovo je visoko rizična hrana. Pre svega, morate da znate nešto o bakterijama koje se prenose hranom i koje su vaši najveći neprijatelji. One vole topla, vlažna mesta. Mikrobilje i klice se u osnovi uzgajaju u zemlji u najtoplijem i vlažnom okruženju koje možete da zamisliti. I, pogodite šta? Bakterije to vole, takođe. Osim ako ne blanširate ili kuvate mikrobilje nikako ne bi trebalo da jedete u sirovom stanju upravo zbog bakterija. I ja ih ne diram - poručila je ona.

2. Nedovoljno pečen hamburger

Mleveno meso samo po sebi nosi određeni rizik, a ukoliko nije dovljno termički obrađeno problemi su gotovo izvesni.

- Meso se melje u velikim električnim mašinama za mlevenje koje se često ne održavaju dovoljno čistim. Ako je ostao samo komadić mesa zaražen ešerihijom-koli ili salmonelom, budite sigurni da će se raširti svuda i po vašem mesu. Da biste izbegli trovanje ili zaražavanje, moj savet je da uvek jedete dovoljno pečen hamburger jer će visoka temperatura da ubije bakterije. Sve što nije dovoljno termički obrađeno nosi rizik od zaražavanja i završavanja u bolnici - naglasila je ona.

3. Sirove ostrige

Sve što dolazi iz vode, a da bi bilo bezbedno za ljudsku upotrebu, osim ribe, trebalo bi da se proveri. Mora biti testirana i voda u kojoj su određene životinje ili biljke boravile.

- Jedina provera bezbednosti hrane kao što su sirove ostrige jeste i provera da li je i voda iz koje dolaze bila bezbedna. Sve što se nalazi u vodi može da završu u ostrigama. Zato ostrige ne jedem nikad - kazala je ona.

Ona je podsetila i da je nedavno izbilo masovno zaražavanje norovirusom nakon jedne fensi žurke gde su gosti jeli sirove ostrige i nakon toga završili u bolnici. Postoje i druge bakterije koje mogu da se nalaze u ostrigama i da donesu ozbiljne zdravstvne probleme. 

shutterstock.com

Vodite računa o higijeni u kuhinji, posebno radnih delova na kojima pripremate hranu

Ostrige mogu da sadrže i bakteriju vibrio koja je često uzrok trovanja hranom, posebno preko morskih specijaliteta. Ova bakterija ni na koji način neće uticati na izgled, miris ili ukus ostriga, zato je kuvanje neophodno kako bi se ubila ova, ali i druge štetne bakterije. Služba za bezbednost i inspekciju hrane USDA preporučuje često pranje ruku i površina, vodite računa da ne pravite unakrsnu kontaminaciju hrane, kuvanje na odgovarajuć temperaturi i konzumiranje sveže pripremljene hrane kako biste izbegli da se razbolite.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)