Odrasli

NUTRICIONISTI OTKRIVAJU KOJE POVRĆE NIKADA NE JEDU, OPASNO JE I IZAZIVA TEŠKE INFEKCIJE: Mnogi će se iznenaditi

Zašto treba da po svaku cenu izbegavate sirove klice?

02.01.2025 07:20

NUTRICIONISTI OTKRIVAJU KOJE POVRĆE NIKADA NE JEDU, OPASNO JE I IZAZIVA TEŠKE INFEKCIJE: Mnogi će se iznenaditi
Schutterstock

Iako se sirove klice često preporučuju kao osnova zdrave ishrane, stručnjaci smatraju da je najbolje da izbegavate ovo povrće, jer može da bude idealno mesto za razvoj bakterija, što predstavlja veliku opasnost od trovanja hranom.

Stručnjak za higijenu hrane koji se na Tik Toku predstavlja nadimkom @hydroxide, kaže da sirove klice jesu bogate magnezijumom i vitaminom C, ali i da spadaju u najrizičnije povrće.

Sirove klice se najčešće koriste kao dodatak salatama, supama i sendvičima.  

U osnovi, sirove klice predtavljau semenke koje su proklijale i postale mlade i male biljke. Orašasti plodovi, semenke, pasulj i lisnato zeleno povrće, svi mogu da se jedu u obliku klica.

Međutim, uslovi u kojima se klice gaje su idealni za razvoj bakterija.

- Bakterije su poput vaših najboljih prijatelja na odmoru koji žele da odu negde gde je toplo i vlažno, i oni su žedni. Klice se gaje u najtoplijim i najvalažnijim uslovima, a bakterije to obožavaju. Ako ih ne kuvate idok se skroz ne raspadnu ili ih blanširate, postoji veliki rizik od trovanja hranom - navodi ona.   

Za samo tri dana rasta, na klicama može da se nakupi oko milijardu mikroorganizama.

Prema amaeričkoj zvaničnoj statistici, od 1996. do 2010. zabeleženo je više od 2.000 slučajeva trovanja hranom koja su bila izazvana sirovim klicama.

- Klice mogu da budu kontaminirane ešerihijom, listerijom i salmonelom, i zato morate da vodite računa da one ne dođu u kontakt sa drugim stvarima u kuhinji - navode stručnjaci, prenosi Dejli Mejl (Daily Mail).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)