Odrasli

LEKARI UPOZORAVAJU: NIKADA NEMOJTE DA KORISTITE FOLIJU ZA PAKOVANJE HRANE: Evo šta može da nam se dogodi!

Na ovaj način namirnice nikada ne mogu u potpunosti da budu zaštićene.

11.12.2024 06:10

LEKARI UPOZORAVAJU: NIKADA NEMOJTE DA KORISTITE FOLIJU ZA PAKOVANJE HRANE: Evo šta može da nam se dogodi!
nito / Alamy / Alamy / Profimedia

Bez obzira na to da li se radi o sendvičima za put ili ostacima hrane, obično koristimo aluminijumsku foliju za pakovanje. Međutim, lekari upozoravaju da tako pravimo ogromnu grešku, pa čak rizikujemo infekciju i trovanje hranom.

Kada nam ostane hrana posle ručka ili večere, bez razmišljanja je umotamo u foliju i stavimo u frižider, a to može da napravi velike probleme.

- Aluminijumska folija ne može da stvori 100 odsto hermetički zatvoren prostor, kao što je slučaj sa plastičnim posudama ili kesama za zamrzivač koje imaju poseban "zatvarač". On sprečava da kiseonik dođe do hrane - navodi doktor Zakarija Kartrajt.

Zato pakovanje ostataka hrane u aluminijumsku foliju može da poveća rizik od trovanja hranom.

shutterstock.com

Velika greška koju mnogi prave

- Veoma je važno da za čuvanje hrane koristite hermetički zatvorene posude jer, u suprotnom, može doći do opasnog trovanja hranom. Najveći problem nastaje ako ostatke jela niste pravilno čuvali, a zatim ste ih zagrejali - tvrdi profesorka Primrouz Fristoun.

Takođe, ona napominje da standardna temperatura u frižideru, koja iznosi od 3 do 5 stepeni Celzijusa, nije dovoljna za sprečavanje rasta svih opasnih mikroba, zbog čega je zamrzavanje hrane često bolja opcija.

- Iako slaganje hrane u frižideru može da zvuči kao zamoran zadatak, pravilno skladištenje ne samo da smanjuje bacanje hrane, već i omogućava da frižider troši manje energije, što snižava račune za struju - zaključila je Fristoun, prenosi San (The Sun).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)