Koliko puta ste, listajući meni u restoranu, razmišljali šta da naručite i kako se iza "specijalne ponude" krije pravo kulinarsko remek-delo? Ipak, prema rečima jednog vlasnika restorana, neka jela bolje je zaobići i to ne samo u malim lokalnim kafanicama već u bilo kom restoranu, pa čak i u onim luksuznim i skupim.
Kako je na društvenim mrežama objasnila Julija Beš, za ove trikove restorana saznala je od prijatelja koji je vlasnik jednog luksuznog lokala. Ona navodi četiri jela koja nikad ne bi trebalo da naračujete. Rizikujete previše, čak i trovanje hranom, što može biti vrlo neprijatno iskustvo. Julija priznaje da ju je ono što joj je otkrio prijatelj potpuno oborilo s nogu.
Specijalne ponude - maskirani ostaci
Na prvom mestu vlasnik restorana upozorava na specijalne ponude i jela koja nisu vezana za sezonske sastojke. Iako na prvi pogled zvuče primamljivo, iza njih se često kriju namirnice kojima rok trajanja ističe.
- Sos maskira namirnice koje nisu sveže, ukras vam odvlači pažnju i dok završite obrok, praktično ste platili najveću cenu za jučerašnje ostatke - objasnila je Julija.
Drugim rečima, ono što se reklamira kao ekskluzivna ponuda, ponekad je samo dobro upakovan trik da se potroše namirnice koje bi ubrzo završile u kanti.
Školjke - rizik koji se ne isplati
Ako restoran nije na obali i nema svakodnevne isporuke svežih morskih plodova, školjke bi trebalo da preskočite.
- Većina posetilaca ne shvata, ali pogrešno rukovanje pretvara otmeni tanjir sa morskim plodovima u tempiranu bombu s trovanjem hranom - upozorava Julija.
Čak i najmanja greška u skladištenju može da napravi ozbiljne zdravstvene probleme, a to sigurno nije nešto što želite da iskusite.
Led u piću - skrivene bakterije
Zamislite osvežavajući koktel na letnjoj terasi, s čašom punom kockica leda. Zvuči savršeno, zar ne? Ipak, istina može biti daleko manje glamurozna.
- Ako mašina za pravljenje leda nije pravilno očišćena, a najčešće nije, umesto da se osvežite, rizikujete gutljaj bakterija i mikroorganizama koje nikako ne želite u svom telu - naglasila je ona.
Pileće meso na švedskom stolu
Na kraju, ali ne i najmanje važno, pileće meso u restoranima tipa "jedi koliko možeš" ili na švedskom stolu često je najrizičnije. Ako temperatura nije adekvatno kontrolisana, ono postaje savršeno mesto za razmnožavanje bakterija.
- Nećete to videti, niti osetiti po mirisu, ali ćete znati da nije bilo dobro nekoliko sati kasnije, kad vas uhvati trovanje hrane, povraćanje ili dijareja - upozorila je Julija.
Prntscrn/YouTube
Drugim rečima, bolje je zaobići piletinu koja satima stoji u posudi s grejačima.
Julijin video na Tik-toku vrlo brzo je postao viralan, a komentari su se samo ređali.
- Nikada ne naručujte s table sa specijalnim ponudama, to je hrana koja se tog dana pokvari i treba je baciti. Oni je ukrase i povećaju cenu!
- Ne naručujte ribu ponedeljkom zato što tog dana nema dostave na mnogim mestima.
- Hvala za savete, nikad ne bih ni pomislila na ovo - bili su samo neki od komentara na Julijin post, a prenosi britanski San (The Sun).
Komentari (0)