Mnogi ne mogu da zamisle jutro bez šoljice omiljene kafe, ali retko ko se zapita kako zapravo ovaj napitak deluje na naš organizam - posebno kada se pije s mlekom.
Prim. dr Petar Borović kardiolog upozorava da kafa ima ozbiljne posledice po zdravlje, a posebno ističe da je zapravo reč o "otrovu koji ljudi dobrovoljno unose". On za portal Kreni zdravo objasnio šta tačno kafa radi našem telu i zašto bi je, naročito leti, trebalo izbegavati.
Prema rečima dr Borovića, najveći problem sa kafom je što iz organizma izbacuje dragocenu tečnost. Zbog toga se smatra lošim izborom za početak dana.
- Greška je što mnogi dan počinju kafom umesto vodom jer jedna šoljica kafe istera iz organizma sedam puta više tečnosti nego što smo uneli. A organizam traži vodu, pa se tkiva isušuju, počinju promene na krvnim sudovima - rekao je doktor Borović.
Ovaj efekat postaje posebno opasan leti, kada je rizik od dehidratacije znatno veći. Kafa u tim uslovima dodatno narušava ravnotežu tečnosti u organizmu.
- Nije dovoljno kad ljudi kažu - ja pijem kafu uz vodu jer znam da je diuretik. To je kao kad nekom kuća gori, a on dodaje malo vode, ali i malo benzina. Dakle, kafa nam pravi štetu, nije korisna i zato, makar leti, ne treba piti kafu. Kao i alkohol, kafa ubrzava izmokravanje. I time ne dobijamo ništa, samo pravimo štetu, a zašto bismo sebi pravili štetu bespotrebno - ističe dr Borović.
Schutterstock/Luis Yunis/Tanjug video
Mediji prenose i izjavu dr Borovića da je jedino gore od kafe - kafa s mlekom.
- Dodavanje mleka u kafu je velika greška. Kazein, protein iz mleka, i kofein stvaraju spoj koji organizam ne može da razgradi. Zato oni koji piju kafu s mlekom češće imaju tegobe sa varenjem, nadutost… - upozorio je on.
Onda je pitanje šta piti da se razbudimo umesto kafe.
- Jednako brzo i efikasno kao jaka kafa, ali bez svih ovih negativnih posledica, probudiće vas sveže ceđen sok od voća bogatog vitaminom C, dakle, ceđeni limun, pomorandža, kivi, jagoda, malina, ribizla… Nije loše ni uzeti čašu limunade sa medom, a dobar izbor je i šolja tople čokolade - savetuje prim. dr Petar Borović.
Komentari (0)