Voće je dragoceno i neophodno za zdravlje i vitalnost celokupnog organizma. Pored brojnih vitamina, odličan je izvor različitih minerala, poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i mnogih drugih. Takođe, spada među najzdravije namirnice koje možete pojesti, uz to imaju i malo kalorija. Ali ne treba zaboraviti i da je bogato šećerima.
Osnovne zajedničke karakteristike voća
Voće imaju relativno nisku energetsku vrednost, osim banane koja predstavlja izuzetak. U ovu kategoriju spadaju i suvo, odnosno kandirano voće, poput suvih šljiva, kajsija i grožđa.
Gotovo sve vrste voća sadrže visoki procenat vode.
Sadrže značajnu količinu ugljenih hidrata, naročito šećera kao što su glukoza i fruktoza.
Imaju malo proteina i masti.
Bogate su vitaminima i mineralima.
Sadrže visok nivo biljnih vlakana, organskih kiselina i drugih sastojaka poput pektina i antocijana.
Kada je najbolje jesti voće
Preporučuje se da voće jedete na prazan stomak ili između obroka, jer se u tom trenutku varenje odvija brže. Voće sadrži jednostavne šećere koji zahtevaju vreme da se potpuno apsorbuju u organizmu. Kada se voće konzumira na prazan stomak ili između obroka, hranljive materije se lakše vare. Međutim, voće ne bi trebalo jesti odmah nakon obroka, najmanje 30 minuta bi trebalo da prodje da bi to stomak uspeo da svari kako treba.
Vaše omiljeno voće može biti odlična zamena za doručak, a možete ga kombinovati i sa pahuljicama. Pored toga, voće bi moglo da bude i odlična užina, pogotovo uz orašaste plodove poput badema ili lešnika. Ako imate dijabetes ili problema sa probavom, najbolje je da voće jedete sat vremena pre obroka ili dva sata posle.
Shutterstock/Gita Kulinitch Studio
Kada nikako ne treba jesti voće
Voće sa visokim glikemijskim indeksom (GI) ne bi trebalo konzumirati pre spavanja, jer može naglo povisiti nivo šećera u krvi, a zatim ga brzo i smanjiti. Česta konzumacija voća u večernjim časovima i pre dremke može izazvati probleme sa varenjem, naduvenost, smanjiti kvalitet sna, otežati održavanje željene kilaže, kao i dovesti do poremećaja u vrednostima holesterola i triglicerida.
Kao što smo naveli, u procesu mršavljenja, odnosno kalorijskom deficitu ne bi trebalo preterivati u konzumaciji voća. Neke studije pokazuju da oni koji ne konzumiraju voće u drugom delu dana, recimo nakon ručka ili večere, ostvaruju bolje rezultate što se tiče mršavljenja.
Komentari (0)