Kada poželimo da se zasladimo, voće se često nameće kao zdravija alternativa slatkišima. Ipak, važno je napomenuti da nisu sve vrste voća jednake kada je reč o sadržaju šećera i kalorija. Pojedine vrste voća imaju iznenađujuće visok sadržaj šećera, što može biti problematično za one koji paze na unos kalorija ili imaju specifične zdravstvene potrebe.
S druge strane, postoji voće koje se odlikuje izuzetno niskim udelom prirodnih šećera. Ove vrste voća predstavljaju odličan izbor za sve, a posebno za dijabetičare. Voće s niskim sadržajem šećera pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, zahvaljujući svom nižem glikemijskom indeksu.
Osim što sadrži manje šećera, voće s niskim sadržajem kalorija obezbeđuje i bogatstvo vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa. Ove hranljive materije su ključne za održavanje zdravlja, pomažu u smanjenju rizika od gojaznosti, kao i mnogih s njom povezanih zdravstvenih problema.
- To znači da njihov sadržaj šećera ne uzrokuje nagli porast nivoa glukoze u krvi kao što to čine namirnice s visokim udelom šećera i rafinisanih ugljenih hidrata - rekla je nutricionistkinja Kasandra Padula Burk.
Nutricionisti savetuju da sledeće voće uvrstite u svoju ishranu.
Bobičasto voće
- Jedna šoljica bobičastog voća sadrži pet do sedam grama šećera, što ih čini opcijom bogatom vlaknima koja pomaže u kontroli šećera u krvi - kaže ona.

Shutterstock/tastyfood
Takođe, savetuju i jagode.
Kivi
Kivi sadrži oko šest grama šećera po plodu i dobro se kombinuje s bobičastim voćem (posebno jagodama), objašnjava Burk. Također je izuzetno bogat hranjivim materijama, uključujući vitamin C, vitamin K i folat, koji podržavaju imunitet, zdravlje kostiju, kože i rast stanica, kaže ona.
Breskve
Mala breskva sadrži oko šest grama šećera, što je čini dobrom opcijom za regulaciju šećera u krvi, kaže Burk.
- Breskve također sadrže vitamin A, vitamin C i kalij, koji podržavaju vid, imunitet i zdravlje srca regulacijom krvnog pritiska - kaže nutricionistkinja Kasandra Padula Burk.
Avokado
Iako se često smatra povrćem, avokado je zapravo voće - i to s veoma malo šećera!
Schutterstock/Marian Weyo
Masti iz avokada pomažu u apsorpciji drugih važnih vitamina topljivih u mastima, objašnjava Kris Mohr, prenosi "Stori" (Story.hr).
Grejp
Osim što je bogat vitaminom C, dijetetičarka Karolina Šnajder kaže da grejp ima i nizak glikemijski indeks. Pola grejpa sadrži samo osam grama šećera.
Jedno malo istraživanje čak je pokazalo da konzumacija svežeg grejpa može poboljšati osetljivost na insulin. Uz to, ona navodi da je grejp hidratantan, niskokaloričan i bogat antioksidansima poput likopena i beta-karotena, koji podržavaju zdravlje srca i mogu pomoći u smanjenju upala.
Lubenica
Iako ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da može brzo povisiti nivo šećera u krvi, glikemijsko opterećenje (GL) u uobičajenoj porciji je nisko, objašnjava Karolina.
Ona pojašnjava da glikemijsko opterećenje uzima u obzir i vrstu ugljenih hidrata i količinu u tipičnoj porciji.
- Na primjer, jedna šoljica isečene lubenice ima visok GI, ali sadrži relativno malo ukupnih ugljenih hidrata, pa je ukupni uticaj na šećer u krvi (GL) umeren - kaže.
Schutterstock/kungfu01
Lubenica se sastoji od 90 posto voda, što je čini prirodno niskokaloričnom voćem i odličnim izvorom hidratacije - što je dodatna zdravstvena prednost. Kako biste sprečili nagli porast šećera u krvi prilikom konzumacije ovog slatkog voća, Karolina Šnajder preporučuje da ga kombinujete sa zdravim mastima ili proteinima (npr. šakom badema ili malo svežeg sira).
Komentari (0)