Odrasli

OVU NAMIRNICU NIKAKO NE JEDITE ZA DORUČAK - RAZARA ŽELUDAC, može da izazove čir i gastritis! A mnogi ne mogu da zamisle jutro bez nje...

Iako vam se čini da je ovo savrešena, zdrava opcija za prvi obrok, najbolje je da je izbegavate u širokom luku.

Slika Autora
bySrećna Republika

20.05.2025 08:30

OVU NAMIRNICU NIKAKO NE JEDITE ZA DORUČAK - RAZARA ŽELUDAC, može da izazove čir i gastritis! A mnogi ne mogu da zamisle jutro bez nje...
Rodionov Nikita/Shutterstock,beats1/Shutterstock

Kako objašnjavaju dijetetičari, iako je dozvoljeno umereno jesti bilo koju namirnicu, postoje i one koje bi ipak trebalo da izbegavamo da jedemo na prazan želudac. Među njima je citrusno voće, koje je mnogima omiljeno za početak dana u obliku soka ili kao dodatak doručku od žitarica.

Citrusno voće, poput limuna, mandarine ili pomorandže može povećati proizvodnju kiseline u crevima, a time povećava i rizik od dobijanja gastritisa i čira na želucu. Isto tako, velika količina vlakana i fruktoze koja se nalazi u ovom voću može usporiti metabolizam ako se jede na prazan želudac, piše "Healthshots".

Osim citrusnog voća, dijetetičari takođe naglašavaju da na prazan želudac ne treba piti jogurt, jesti začinjenu hranu i onu bogatu prerađenim šećerima. A ne treba piti ni kafu.

Što se tiče čira na želucu, najčešći simptom je bol koji je uglavnom ravnomeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana, pa do nekoliko nedelja. Kod čira na dvanaestopalačnom crevu se javlja par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kod čira na zelucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane.

Pored bola koji je najdominantniji simptom još se javljaju:

  • gubitak telesne težine izazvan averzijom prema hrani ili anoreksijom
  • nadutost
  • podrigivanje
  • mučnina
  • povraćanje

Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopšte ne moraju pojavljivati. Krvarenje je česta komplikacija i sreće se u oko 25% slučajeva.

shutterstock.com/Halfpoint/Lightspring

Mnogi problemi u stomaku nastaju zbog hrane koju unosimo u organizam

Kada je u pitanju gastritis, on se ubraja u grupu najčešćih oboljenja gastrointestinalnog sistema, a predstavlja upalni proces sluzokože želuca. Sluzokoža oblaže želudac i ima važnu ulogu u procesu varenja i stvaranju želudačne kiseline, pomoću koje se hrana u želucu razgrađuje. Osim hrane, želudačna kiselina ima i zaštitnu ulogu, jer štiti organizam od različitih patogenih mikroorganizama koje unesemo u sebe. 

Kada se javi upala želudačne sluznice, ona može izazvati poremećaj u čitavom sistemu za varenje. Tada želudac nije u stanju da obavlja svoje funkcije na adekvatan način, što ga čini posebno osetljivim i podložnim negativnim uticajima mikroba. 

Najčešći gastritis simptomi su uglavnom vezani za digestivni sistem:

  • Osećaj bola i peckanja u gornjem abdomenu koji se može javiti nakon unošenja ili dužeg perioda neunošenja hrane
  • Učestale mučnine 
  • Povraćanje (kod težih slučajeva povraćanje je učestalo, što dovodi do drugih problema poput dehidratacije organizma, ortostatske hipotenzije – nagli pad arterijskog krvnog pritiska pri uspravljanju, pojave krvi u ispljuvku nalik talogu od kafe itd.)
  • Osećaj da ste se prejeli nakon uzimanja malih porcija hrane
  • Gorušica nakon jela
  • Podrigivanje
  •  Smanjen apetit ili gubitak apetita
  • Neprijatan zadah
  • Katranaste stolice (znak krvarenja u želucu)
  • Gubitak telesne težine itd.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)