Opstipacija predstavlja teškoću u protoku ili slabo frekventan prolaz tvrde i suve stolice, a kao rezultat sporog kretanja hrane kroz debelo crevo. Većina ljudi ima zatvor s vremena na vreme i uglavnom se problem reši promenom životnog stila i navika u ishrani.
Najverovatniji razlog za opstipaciju predstavlja manji udeo vlakana u ishrani, u kojoj dominira industrijski tretirana "brza" hrana, bez mnogo svežeg povrća i voća. Starija životna dob, nedostatak fizičke aktivnosti, dehidracija, poremećaj rada mišića, strukturne anomalije creva ili neurogene bolesti, takođe mogu predstavljati uzrok ovom neprijatnom problemu.
Opstipacija, konstipacija ili zatvor, ukoliko traju duže, mogu proizvesti niz smetnji i poremećaja koji su vezani za zadržavanje toksina i otpadnih materija u crevima. Upala slepog creva, nepijatan zadah, loš miris tela, takozvani obložen jezik, depresija, divertikuloza, umor, nadimanje, glavobolja, hemoroidi, kila, nesanica, gojaznost i proširene vene samo su mali broj simptoma ovog ozbiljnog stanja.
Lekari upozoravaju da neredovna stolica, pogotovo ukoliko traje duži vremenski period, može da dovede do ozbiljnog narušavanja zdravlja, pa i trajnog oštećenja imuniteta, zbog čega je važno hitno promeniti navike. Donosimo vam recept za prirodno čišćenje creva, koji je potrebno primenjivati tri dana zaredom u vreme večere, i rezultat će biti više nego fantastičan. Oni koji su probali tvrde da su iznenađeni rezultatom, to jest činjenicom da su uspeli da iz sebe izbace toliko "otrova".
Ovaj obrok čisti fekalne masti u crevima i na taj način smanjuje težinu, a takođe reguliše kiselost u želucu. U pitanju je vitaminska salata koja obogaćuje telo vitaminima i mineralima, vlaknima i pektinima. Namirnice koje su vam potrebne za ovaj recept su lako dostupne i jeftine.
Shutterstock
Sastojci:
- Kupus
- Repa
- Šargarepa
- Sok od limuna
- Maslinovo ulje
Priprema:
Izrendajte kupus, repu i šargarepu u razmeri 3:1:1. Kada ste izrendali dodajte tome začinsko bilje po ukusu (peršun, celer…). Izmešajte povrće kako bi se oslobodio prirodan sok, a zatim salati dodajte malo soka od limuna.
Na kraju sipajte maslinovog ulja ili nekog drugog biljnog ulja po vašem izboru. Salatu nemojte da solite. I to je to! Vaš obrok je spreman. Jedite ovu salatu za večeru tri dana i videćete prve rezultate koji će vas oduševiti.
Komentari (0)