Korijander je drevni začin koji se u ishrani koristi već hiljadama godina. Ovaj drevni začin se koristi i u lekovite svrhe kao prirodni borac protiv upale. Kolijander se koristi kao začin u brojnim kuhinjama sveta zbog svog karakterističnog ukusa, ali lekovitih svojstava koja sve češće potvrđuju naučna istraživanja.
Ova aromatična biljka jedan je od najstarijih začina na svetu i predmet brojnih studija koje ispituju njegov potencijal da smanji upale, reguliše šećer u krvi i ublaži anksioznost.
Iako se mišljenja o njegovom ukusu razlikuju činjenica je da korijander sadrži izuzetno vredne bioaktivne supstance. I dok je za većinu ljudi ovaj začin osvežavajući sa notom citrusa, manji broj ljudi ga ne voli jer za njih ima "sapunjat" ukus. Razlog za to je varijacija gena koju ima manji broj ljudi ubog čaga za njih korijander ima ukus poput sapuna.
Korijander se koristi više od 8.000 godina, a njegovo seme je pronađeno čak u grobnici faraona Tutankamona, a upotrebljavale su ga i drevne civilizacije Kine, Indije i Bliskog istoka.
Korijander je bogat izvor vitamina (A, C, K, B kompleksa), minerala (gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum) i dijetalnih vlakana. Pored toga, sadrži antioksidanse i fitonutrijente koji imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući i borbu protiv upala u organizmu.
Shutterstock/kostrez

Hronične upale stoje iza mnogih ozbiljnih stanja od autoimunih i neurodegenerativnih do srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da ekstrakti korijandera imaju snažna antioksidativna svojstva, zahvaljujući bogatstvu vitamina C i fitohemikalija.
Antioksidansi iz ove biljke neutrališu slobodne radikale koji oštećuju ćelije i izazivaju upalne procese u telu. Redovno uključivanje korijandera u ishranu može, prema stručnjacima Nacionalbe biblioteke medicine (National Library od Medice), pomoći u smanjenju tih procesa i doprineti opštem osećaju vitalnosti.
Osim što umiruje upalu, korijander ima i zapažen efekat na nivo šećera u krvi. Naučne studije su pokazale da njegove aktivne supstance mogu pomoći u snižavanju glukoze i povećanju osetljivosti na insulin što ga čini potencijalnim saveznikom u borbi protiv gojaznosti, metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Budući da povišen šećer u krvi dodatno podstiče inflamaciju, korijander time indirektno doprinosi i smirivanju upalnih procesa u organizmu.
Drugim rečima, ovaj drevni začin deluje na više frontova - ublažava upalu, podržava zdrav metabolizam i smiruje telo i um. Možda vas njegov specifičan ukus neće odmah osvojiti, ali ako mu date priliku, korijander bi mogao postati više od dodatka jelima – mogao bi postati zeleni čuvar zdravlja.
Komentari (0)