Urme se konzumiraju kao slatkiši ili deserti, zahvaljujući svom prirodnom šećeru i bogatom ukusu. Ova voćka, koja je popularna među hedonistima, ne samo da zadovoljava čula, već ima i impresivne zdravstvene prednosti. Uključivanje urmi u svakodnevnu ishranu može doneti brojne koristi za zdravlje.
Urme su ne samo ukusne, već i hranljive. One su odličan izvor energije, što ih čini savršenom užinom za one koji vode aktivan život. Pored toga, urme su bogate vlaknima, što doprinosi boljoj probavi i može pomoći u prevenciji zatvora. Njihov prirodni šećer, poput fruktoze, pruža brzu energiju bez naglih skokova šećera u krvi, što ih čini idealnim za sportiste i osobe koje se bave fizičkom aktivnošću.
Kalorije
Kalorijski sadržaj urmi je sličan onom u drugom sušenom voću, kao što su grožđice i smokve.
Većina kalorija u urmama potiče od ugljenih hidrata. Ostatak je od veoma male količine proteina. Uprkos kalorijama, urme sadrže neke važne vitamine i minerale pored značajne količine vlakana. Na 100 grama imaju 277 kalorija, od čega je između ostalog 15 odsto vitamina B6, a magnezijuma ima 13 odsto.
Bogate su vlaknima
U porciji urmi od 100 grama ima 7 grama vlakana, što je odlično, ako vam je to cilj. Vlakna su važna za varenje hrane jer onda podstiču olakšavanje u toaletu. Ako imate neredovnu stolicu i zatvor, onda možete potopiti urme preko noći u toplu vodu i pojesti ih ujutru, a nakon toga ćete se isprazniti.
Madebad/Shutterstock
U jednoj studiji, 21 osoba koja je konzumirala 7 urmi dnevno tokom 21 dana imala je poboljšanje u učestalosti stolice i značajno povećanje pražnjenja creva u poređenju sa periodom kada nisu jeli urme, piše "Heltlajn" (Healthline).
Štaviše, vlakna u urmama mogu biti korisna za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju varenje i mogu pomoći u sprečavanju previsokog porasta nivoa šećera u krvi nakon jela.
Nizak glikemijski indeks
Urme imaju nizak glikemijski indeks (GI), koji meri koliko brzo vam raste šećer u krvi nakon jedenja određene hrane.
Zdravlje mozga
Konzumiranje urmi može pomoći u poboljšanju funkcije mozga.
Laboratorijske studije su otkrile da su važne za snižavanje inflamatornih markera, kao što je interleukin 6 (IL-6), u mozgu. Visoki nivoi IL-6 su povezani sa većim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.
Pored toga, druge studije, uključujući studije na životinjama, pokazale su da su urme korisne za smanjenje aktivnosti amiloidnih beta proteina, koji mogu da formiraju plakove u mozgu.
Prirodni zaslađivač
Urme su izvor fruktoze, koja je prirodna vrsta šećera koja se nalazi u voću. Iz tog razloga, veoma su slatke i takođe imaju suptilan ukus nalik na karameli.
Komentari (0)