Jedan mali čen belog luka dnevno može imati iznenađujuće efekte na vaše zdravlje, upozoravaju nutricionisti. Iako je vekovima poznat kao začin, beli luk je zapravo moćan prirodni lek, a njegovi benefiti se osećaju već nakon nekoliko dana redovne konzumacije.
Ukoliko se svakodnevno konzumira, već u prvoj nedelji jača se imunitet, jer alicin, aktivna supstanca u belom luku, razbija bakterije, smanjuje upale i pomaže telu da brže ozdravi. Ljudi često primećuju i više energije, jer beli luk poboljšava cirkulaciju i snabdevanje ćelija kiseonikom. Dugotrajna upotreba pozitivno utiče na krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Beli luk širi krvne sudove i poboljšava elastičnost arterija, olakšavajući rad srca, a istovremeno smanjuje loš - LDL holesterol i rizik od začepljenja krvnih sudova.
Efekti se vide i na koži i pri varenju. Telo se lakše oslobađa toksina, koža je čistija, nadutost se smanjuje, a varenju pomaže i kombinacija belog luka sa limunom ili maslinovim uljem, koja deluje kao prirodni detoks.
Shutterstock/ aomas

Najveću korist donosi sirov beli luk, dok kuvanjem gubi deo aktivnih jedinjenja. Ako vam smeta miris, možete ga preliti limunovim sokom ili uzeti ga kao kapsulu. Jedan čen dnevno je dovoljan, jer više od toga može opteretiti želudac.
Ipak, oprez je potreban kod osoba sa osetljivim stomakom, čirevima, gastritisom ili kod onih koji uzimaju lekove za razređivanje krvi. Trudnice i dojilje treba da ga koriste umereno.
Redovno konzumiranje belog luka menja telo iznutra, donoseći više energije, jači imunitet i zdraviji probavni sistem. Možda nije glamurozan, ali njegove dobrobiti su pravo čudo prirode.
Komentari (0)