Bademi su prava mala riznica hranljivih materija - puni su kalcijuma i gvožđa, a istovremeno moćni antioksidansi koji štite organizam. Kada ih potopite u vodi, njihova svojstva postaju još pristupačnija: vitamin E, vlakna i folna kiselina pomažu varenju, regulišu šećer u krvi i mogu doprineti boljem zdravlju kože, srca, pa čak i kod upalnih stanja kao što je reumatoidni artritis.
Osim toga, ovakvi "mokri" bademi odlični su i za one koji žele da izgube višak kilograma - vlakna u njima čine da se duže osećate siti, smanjujući želju za grickalicama i unos kalorija.
Najjednostavniji način je da ih potopite u dve čaše vode preko noći i već sutradan iskoristite sve njihove prednosti.
Oko 250 grama badema stavite u posudu i prelijte ih toplom vodom.
Nakon što bademe natopite 12 sati, procedite vodu i dodajte u njih dve kašike soli.
Zatim posudu ponovo napunite toplom vodom i ostavite bademe da odstoje još 12 sati. Nakon ukupno 24 sata, smeđa ljuska badema se lako skida - ako se već nije sama odvojila.

Shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya
Iako neki praktikuju namakanje samo preko noći, 24 sata je optimalno za najbolje rezultate.
Namočene bademe možete čuvati do sedam dana, a preporučuje se da ih jedete po četiri komada ujutro. Ne morate brinuti da će izgubiti svoje hranljive vrednosti - ostaju bogati vitaminima i mineralima.
Važno je napomenuti: ovo je narodni recept, pa se pre uvođenja u svakodnevnu rutinu preporučuje konsultacija sa lekarom.
Komentari (0)