Zova se, uz kamilicu, ubraja u najstarije lekovito bilje, a dokazi o njenoj upotrebi nađeni su u arhološkim nalazištima koja potiču još iz kamenog i bronzanog doba. Otac medicine, Hipokrat, bio JE veliki poštovalac zove i govorio je da ova lekovita biljka može da zameni svaki lek. O njenim lekovitim svojstvima i efikasnosti govore brojna naučna istraživanja.
Zova (lat.Sambucus nigra L.) najčešće raste na sunčanim šumskim padinama, obodima šuma kao grm ili nisko drvo visine od dva do tri metra. Gotovo svi delovi zove se koriste kao lekoviti: pupoljci i mladi listovi sakupljaju se pre cvetanja tokom aprila i maja meseca, potom slede cvetovi zove tokom maja koji se skupljaju po sunčanom vremenu, dok se plodovi prikupljaju tokom septembra. Sad je pravo vreme da sakupite bele, mirišljave cvetove zove od kojih se priprema najukusini i najzdraviji sok.

Shutterstock
Cvetovi zove su bogati etarskim uljem, sluzima, holinom, sambunigrinom, šećerima, flavonoidima, fenolnim kiselinama, jabučnom i valerijanskom kiselinom, mineralima i saponinima. Saponini podstiču rad znojnih žlezda, pa se čaj od zovinog cveta preporučuje kod prehlade, kašlja i bronhitisa, početne upale pluća i kod tuberkuloze, astme i reumatskih oboljenja, dok flavonoidi pokazuju antioksidantno delovanje. Sok od zove je odličan za snižavanje holesterola, ali i za jačanje srca.
Srećna Republika vam poklanja starinski recept za sok od zove, onako kako su ga pravile naše bake. Priprema je vrlo jednostavna, nema kuvanja, pa se zadržavaju sva lekovita svojstva ove biljke.
Sastojci:
- 50 cvetova zove
- 5 kesica limuntusa
- 3 kg šećera
- 5 l vode
- 1 kesica konzervansa
Priprema:
Cvetove proverite da nemaju nečistoče i bubice, ali ih nemojte prati kako se ne bi skinuo nektar. Stavite ih u dublju posudu, nalite hladnu vodu i dodajte limuntur. Sve nežno promešajte i ostavite na hladno mesto 24 sata kako bi cvetovi pod uticajem limuntisa pustili sokove. Sutradan procedite sok kroz gazu, dodajte šećer i koncervans, promešajte i ostavite preko noći da se šećer istopi. Sutradan sipajte u čiste flaše. Dobijeni sok je sirup, pa se obavezno razblažuje u vodi, a ima prijatan ukus i miris. Uživajte!
Komentari (0)