Tetka Saveta

NAPARAVITE MOCARELU KOD KUĆE: Priprema ovog sira je lakša nego što mislite

Pravi se od samo dva sastojka, a mogu da se koriste razne vrste mleka.

02.06.2024 12:22

NAPARAVITE MOCARELU KOD KUĆE: Priprema ovog sira je lakša nego što mislite
Shutterstock

Italijanski sirevi važe za najbolje na svetu. Sami Italijani smatraju parmezan za kralja, a mocarelu za kraljicu među sirevima. U pitanju je nežan, beli sir blagog ukusa koji se lako kombinuje sa drugim jelima ili se jednostavno služi uz salatu.

Najčešće se čuva u vakumiranoj kesi i u frižideru ostaje sveža do mesec dana. Koristi se za pice i jela sa testeninom kojima daje neodoljiv ukus.

Mocarela je tradicionalan italijanski sir, a ostalo je zabeleženo u istorijskim spisima da je monsinjor Alikandri u 12. veku u manastiru Svetog Lorenca, u Kapui u Kampaniji, nudio hodočasnicima parče hleba sa „mocom“.
Mocarela se može praviti od raznih vrsta mleka, a najpoznatija je italijanska varijanta od bivoljeg mleka od životinja koje se gaje u određenim oblastima Kampanije, Lacija, Apulije i Molizea.

Ovaj sir možete napraviti i kod kuće, a domaća verzija će biti podjednako ukusna kao da ste ga kupili u prodavnici. Potrebno vam je samo 2 sastojka za domaću mocarelu, a ovo je receptura.

Sastojci:

  • 1,5 l mleka
  • 90 ml sirćeta

Priprema:

U šerpu sipajte mleko, pa kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zagreje. Važno je da mleko neprekidno mešate kako ne bi zagorelo. Kad mleko postane vrelo polako sipajte sirće uz neprekidno mešanje od ivice ka sredini šerpe. Smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte 2-3 minuta.

Skinite poklopac, pa lagano pritisnite sir koji se formirao uz ivicu. Izvadite ga i stavite u cediljku, a sačuvajte tečnost u kojoj se kuvao.

Lagano rukom pritisnite sir da ga iscedite, a sačuvanu surutku (ono što je ostalo nakon ceđenja i kuvanja sira) zagrijte, ali vodite računa da ne proključa. Dodajte so, promešajte i ostavite da se ohladi. Ako nemate dovoljno tečnosti možete kupiti gotovu surutku.

Stavite mocarelu u surtuku, ostavite 5 minuta, pa ponovo nežno iscedite. Posttupak ponovite još dva puta. Oblikujte loptice, pa stavite mocarela sir u posudu sa slanom hladnom vodom. Ostavite 5 minuta i iscedite. Ovako pripremljena mocerala može se čuvatu u slanoj vodi do 7 dana u frižideru. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)