Tetka Saveta

SPREČITE POJAVU BUĐI NA KAČKAVALJU: Ako ga tretirate na ovaj isproban način, nedeljama će u frižideru ostati svež

Svi znamo da je posuda sa surutkom najbolja za čuvanje belih sireva, a evo kako da produžite vek mnogima omiljenoj vrsti sira

20.01.2024 16:00

SPREČITE POJAVU BUĐI NA KAČKAVALJU: Ako ga tretirate na ovaj isproban način, nedeljama će u frižideru ostati svež
Pixabay.com

Ukoliko volite sir, a posebno kačkavalj, sigurno vam je poznat problem pojave plesni na površini ove ukusne namirnice koja popravlja ukus svakom jelu. Dok oni hrabriji jednostavno nožem odstrane deo na kom se pojavila plesan, pa seckaju ili rendaju kačkavalj, u zavisnosti od toga da li će ga služiti kao predjelo ili deo nekog jela, mnogi se ne usuđuju ni da probaju takav kačkavalj.

Na društvenoj mreži TikTok osvanuo je snimak na kom se vidi na koji način možete da sačuvate sir od plesni i da ostane jestiv nedeljama. U videu je objašnjeno da je najbolji način da se spreči kvarenje sira upotreba sirćeta.

shutterstock.com

Ukoliko dugo stoji, kačkavalj može da poprimi loš miris i da se na površini pojavi plesan

 

Sve što bi trebalo da uradite jeste da u činiju sipate malo običnog belog alkoholnog sirćeta, pa da njime navlažite veći kuhinjski papirni ubrus. Potom ocedite ubrus od viška tečnosti, pa ga obmotajte oko sira. Na kraju, tako tretiran kačkavalj spustite u posudu sa hermetičkim poklopcem i odložite je u frižider. Ovaj način tretiranja kačkavalja trebalo bi da omogući da on ostane zaštićen od plesni duže vreme.

I poznata televizijska kuvarica Marja Stjuart takođe podržava ovu metodu u kojoj je sirće ključni sastojak. Ona ističe da je to jedan od najboljih načina da se produži vek trajanja mnogima omiljenog zrelog sira.

- Stavljanje male količine sirćeta na pamučnu krpu ili kuhinjski papirni ubrus pre nego što odložite sir u frižider pomoći će da ga sačuvate od plesni. Sirće deluje kao vrsta barijere i ubija plesan – navela je Stjuartova, a prenosi britanski „Miror“.

Stručnjaci podsećaju da je najbolje mesto za čuvanje sira u frižideru posebna fioka za sir, pod uslovom da vaš uređaj sadrži tu fioku. Ukoliko nemate ovu opciju, preporuka je da posudu sa sirom stavite u donju fioku za povrće.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)