Tetka Saveta

Ceo život POGREŠNO odlažete SIR: Pogledajte gde pravite greške (FOTO)

Odlaganje mlečnih namirnica na pogrešan način samo podstiče njihovu bržu kvarljivost i gubitak ukusa.

08.09.2022 17:03

Ceo život POGREŠNO odlažete SIR: Pogledajte gde pravite greške (FOTO)
shutterstock.com

Sir, kačkavalj i druge mlečne proizvode, većina nas nakon upotrebe umota u foliju i odloži u frižider. Ipak, ma koliko nam ovo delovalo kao ispravan način odlaganja, mi zapravo činimo veliku grešku. Neprijatan miris frižidera jasan je znak da se hrana ne odlaže i ne čuva ispravno. 

 

Eksperti za hranu, koji su ujedno i nagrađivanu u ovoj godini, otkrili su za britanske medije u čemu je tajna ispravnog odlaganja hrane. Za početak, tvrdi sir i meki sir treba drugačije skladištiti, a ponekad i u drugačijoj ambalaži.

Za tvrdi sir, stručnjaci za sir su rekli:

shutterstock.com

Postoji razlika u skladištenju mekog i tvrdog sira

 

-Umotan komad sira može da se drži u frižideru nekoliko nedelja. Propisno umotan i čuvan na niskoj temperaturi, sazrevanje sira će se usporiti i samim tim će sir trajati duže. Ako je temperatura vašeg frižidera malo visoka, rok trajanja će mu biti kraći - tvrde, te dodaju objašnjene za meki sir i kačkavalj:

- Čuvanje prethodno isečenih mekih sireva u zatvorenoj plastičnoj kutiji u frižideru. Papir od voštanog sira omogućava siru da diše bez da se osuši, a najbliža stvar u vašoj kuhinji će verovatno biti pergament ili masni papir. Pokušajte da izbegnete umotavanje sira u prozirnu foliju ili alu foliju jer će se sir oznojiti i uticati na ukus - objašnjavaju. 

Takođe, preporučuje se čuvanje sira u nekoj od pregrada na vratima frižidera jer to znatno sprečava njegovo sušenje.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)