Postoji nešto posebno u mirisu domaćeg peciva koje se širi kuhinjom. Tople lepinje sa jogurtom su savršene za sve one koji nemaju vremena zato što se pripremaju brzo i jednostavno.
Za razliku od klasičnih recepata za hleb i lepinje, kod ovog recepta nema čekanja da testo naraste, jer se u pripremi ne koristi kvasac. Lepinje su savršene uz uz predjelo ili glavno jelo, a najlepše ih je jesti dok su još tople, hrskave spolja, a unutra mekane i vazdušaste.
Ukoliko ste ljubitelj domaćih recepata koji spajaju brzinu, jednostavnost i ukus, ove lepinje će vrlo brzo postati vaša omiljena tajna za savršen sto. Ako volite domaće pecivo ovo je recept koji će osvojiti vašu kuhinju. Jogurt lepinjama daje mekoću i laganu kiselkastu notu, dok ih kačkavalj pretvara u pravo gurmansko zadovoljstvo. Srećna republika vam poklanja recept za ove neodoljive lepenje.
Sastojci:
- 300 g brašna (meko, tip 400)
- 200 g grčkog ili običnog jogurta
- 1 jaje
- 150 g rendanog kačkavalja (plus još malo za posipanje odozgo)
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike otopljenog putera
Priprema:
U većoj posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Dodajte jogurt, jaje i ulje, pa zamesite meko testo. Na kraju ubacite rendani kačkavalj i kratko premesite da se ravnomerno rasporedi.
Testo podelite na šest do osam delova i formirajte kuglice. Svaku kuglicu blago spljoštite rukama, unutra ubacite malo rendanog kačkavalja, pa ponovo oblikujte u kuglicu, ali da sir ostane unutra. Lagano pristisnite testo da dobijete obli lepinje i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, oko 15 minuta, dok ne porumene. Izvadite lepinje, pospite sa malo rendanog kačkavalja, vratite u rernu da se sir istopi i lepinje su gotove. Poslužite dok su još tople, uz jogurt, namaz, ajvar, salate ili meso sa roštilja. Ako vam kojim slučajem ostane čuvajte ih u zatvorenoj kesi da ostanu mekane i sutradan. Uživajte!
Komentari (0)