Ako volite zdrava i zasitna jela na kašiku, ovo crvenim sočivo sa povrćem biće pravi izbor. Priprema je jednostavna, a zahvaljujući dugom dinstanju povrća, ukusi se savršeno uklapaju i daju jelu bogatu aromu kojoj je teško odoleti.
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
- 1 konzerva paradajz pelata
- 150 g crvenog sočiva
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika Vegete
- 1 kašika slatke mlevene paprike
- 1 kašika kima
Priprema:
Na malo maslinovog ulja najpre se prodinsta sitno seckan crni luk, a potom se doda beli luk, koji je dovoljno kratko propržiti - tek nekoliko minuta. Zatim se ubacuje izrendana šargarepa i sve zajedno dinsta pod poklopcem. Nakon par minuta dodaju se sitno seckana crvena paprika i tikvica sečena na tanke kolutove. Povrće se dobro promeša, ponovo poklopi i ostavi da se dinsta oko 20 minuta, uz povremeno mešanje. Ključ ovog jela je upravo u sporom i dugom dinstanju, kako bi se ukusi povezali i povrće pustilo svu svoju aromu.
Kada povrće omekša, dodaje se konzerva paradajz pelata i začini po ukusu. Najbolje se slažu vegeta, slatka mlevena paprika i malo kima, koji jelu daje posebnu notu. Sve se kuva još desetak minuta.
Na kraju se dodaje crveno sočivo (oko 150 g) i dupla količina vode, dakle 300 ml. Jelo se kuva još 20 minuta, dok sočivo ne upije tečnost i postane meko. Nakon što se skine sa šporeta, potrebno je ostaviti ga da odstoji desetak minuta kako bi se ukusi sjedinili i jelo postalo još ukusnije.
Komentari (0)