Jela bez mesa

CRVENO SOČIVO SA POVRĆEM: Ovako se pravi najukusnije jelo na kašiku

Sprema se jednostavno, a dobićete obrok u kom će svi uživati.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

03.09.2025 08:01

CRVENO SOČIVO SA POVRĆEM: Ovako se pravi najukusnije jelo na kašiku
Shutterstock/BBA Photography

Ako volite zdrava i zasitna jela na kašiku, ovo crvenim sočivo sa povrćem biće pravi izbor. Priprema je jednostavna, a zahvaljujući dugom dinstanju povrća, ukusi se savršeno uklapaju i daju jelu bogatu aromu kojoj je teško odoleti.

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 1 konzerva paradajz pelata
  • 150 g crvenog sočiva
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika Vegete
  • 1 kašika slatke mlevene paprike
  • 1 kašika kima

Priprema:

Na malo maslinovog ulja najpre se prodinsta sitno seckan crni luk, a potom se doda beli luk, koji je dovoljno kratko propržiti - tek nekoliko minuta. Zatim se ubacuje izrendana šargarepa i sve zajedno dinsta pod poklopcem. Nakon par minuta dodaju se sitno seckana crvena paprika i tikvica sečena na tanke kolutove. Povrće se dobro promeša, ponovo poklopi i ostavi da se dinsta oko 20 minuta, uz povremeno mešanje. Ključ ovog jela je upravo u sporom i dugom dinstanju, kako bi se ukusi povezali i povrće pustilo svu svoju aromu.

Kada povrće omekša, dodaje se konzerva paradajz pelata i začini po ukusu. Najbolje se slažu vegeta, slatka mlevena paprika i malo kima, koji jelu daje posebnu notu. Sve se kuva još desetak minuta.

Na kraju se dodaje crveno sočivo (oko 150 g) i dupla količina vode, dakle 300 ml. Jelo se kuva još 20 minuta, dok sočivo ne upije tečnost i postane meko. Nakon što se skine sa šporeta, potrebno je ostaviti ga da odstoji desetak minuta kako bi se ukusi sjedinili i jelo postalo još ukusnije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)