Dijeta

Ovaj posni preliv čini ribu mnogo ukusnijom: Jelo postaje sočno, a svi će tražiti još

Zato vam dajemo recept za jednostavan, aromatičan sos koji se savršeno slaže sa svakim ribljim jelom

Slika Autora
byNevena Jakovljević

20.11.2025 11:00

Ovaj posni preliv čini ribu mnogo ukusnijom: Jelo postaje sočno, a svi će tražiti još
freepik/stockking

Mnogi koji vole ribu znaju koliko ume da bude izazovno pronaći idealan, a pritom posan preliv koji će naglasiti njen ukus.

Ako ste u potrazi za nečim posebnim za slavsku trpezu ili samo želite da unapred smislite nešto za predstojeće praznike, ovaj posni sos za ribu mogao bi da postane vaš novi favorit - jednostavan je, aromatičan i savršeno se uklapa uz svaki riblji specijalitet. Njegova fina tekstura i bogat miris savršeno podižu i najjednostavnije jelo, pa čak i oni koji nisu veliki ljubitelji ribe često požele još jednu kašiku.

freepik/KamranAydinov

Kako da riba bude sočna

Savršen je i za pečenu i za prženu ribu, a možete ga pripremiti unapred, što ga čini idealnim saveznikom u danima kada na trpezi mora sve da bude brzo, ukusno i - posno.

Sastojci:

  • 1/4 šolje limunovog soka
  • 1,2 kašičice sitno seckanog crnog luka
  • 1,5 kašika posnog margarina
  • malo peršuna
  • 1 čen belog luka

Priprema:

U tiganj najpre sipajte limunov sok, a zatim dodajte sitno iseckan crni luk. Lagano zagrevajte dok ne počne da ključa i dok se tečnost ne redukuje, ostavljajući intenzivniji miris i puniji ukus.

Kada se sok zgusne, umešajte posni margarin i kuvajte dok se potpuno ne otopi i ne sjedini sa limunom i lukom u finu, glatku smesu.

Na kraju ubacite seckani peršun i beli luk, kratko promešajte da oslobode svoju aromu, pa prelijte pripremljenu ribu dok je još topla. Ovaj preliv će jelu dati svežinu, punoću i savršen balans ukusa koji će se baš lepo uklopiti uz svaki riblji specijalitet.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)