Od niskokaloričnih dijeta, izbacivanja ugljenih hidrata, preko posta do intuitivne ishrane, svet nutricionizma danas je prepun kontradiktornih informacija. Kada odete u prodavnicu, gotovo sve deluje kao da promoviše zdravlje i zdrav način života, visokoproteinski jogurti, napici "bez dodatog šećera“, salate koje su fit i jedu se "na brzaka" i čokoladice koje vam daju energiju.
Upadljive marketinške poruke lako nas mogu ubediti da su određeni proizvodi zdravi, ali, kako upozoravaju nutricionisti, stvarnost je često mnogo drugačija. Iako stručnjaci naglašavaju da nije korisno deliti hranu na "dobru“ i "lošu“, činjenica je da se mnoge takozvane zdrave opcije kriju iza skrivene količine šećera i spadaju u kategoriju UPF (ultra prerađene hrane), koju bi svi trebalo da izbegavamo ukoliko nam je prioritet da se zdravo hranimo.
U nastavku vam predstavljamo proizvode koji deluju zdravo, ali bi ih, prema mišljenju stručnjaka, trebalo zameniti hranljivijim alternativama.
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje možda lepo miriše i odlično ide u azijska jela, ali nutricionisti upozoravaju da ga ne treba smatrati zdravom opcijom, pogotovo ne za svakodnevnu upotrebu.

Shutterstock/New Africa
Bogato je zasićenim mastima, a prekomerna konzumacija može povećati rizik od ateroskleroze (začepljenja krvnih sudova). Umesto toga, birajte maslinovo ulje, kao zdraviju alternativu za kuvanje.
Himalajska so
Iako se često reklamira kao prirodnija opcija koja je bogata mineralima u odnosu na običnu kuhinjsku so, himalajska so i dalje je so. Prevelik unos natrijuma, bez obzira na poreklo, povezan je sa povišenim krvnim pritiskom i rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Shutterstock/Parkin Srihawong
Umesto da se oslanjate na "zdraviju“ vrstu soli, fokusirajte se na smanjenje ukupne količine soli u ishrani i začinite hranu biljkama i začinima.
Kupovna granola
Granola deluje kao savršena zdrava užina ili doručak, ali varijante iz prodavnica često sadrže mnogo dodatog šećera i veštačkih sastojaka za produženje roka trajanja i poboljšanje ukusa.
Shutterstock/artem evdokimov
Nutricionisti preporučuju da napravite sopstvenu granolu, kombinujte ovsene pahuljice, orašaste plodove, semenke, malo cimeta ili đumbira i dodajte kašičicu meda za prirodnu slatkoću.
Kupovni smutiji
Većina gotovih smutija iz prodavnica sadrži visoku količinu šećera, bilo iz voća, dodatih zaslađivača ili drugih visokokaloričnih dodataka.
Umesto toga, napravite smuti kod kuće, koristite zeleno povrće poput celera, spanaća ili avokada, dodajte šaku bobičastog voća (koje ima niži sadržaj šećera) i ubacite zdrave masti kao što su chia ili lanene semenke.
Pirinčane galete
Na prvi pogled deluju kao lagana, niskokalorična užina, ali pirinčani krekeri imaju vrlo malo hranljivih materija i veoma su visoko rangirani na glikemijskom indeksu, što znači da brzo podižu nivo šećera u krvi i brzo izazivaju glad.
Shutterstock/Erhan Inga
Umesto njih, izaberite integralne krekere sa humusom ili avokadom, ova kombinacija sadrži više vlakana, zdravih masti i duže vas drži sitima.
U moru kontradiktornih saveta o ishrani, lako je poverovati da sve što nosi oznaku "zdravo“ zaista i jeste dobro za vas. Ipak, marketinški trikovi često prikrivaju visok sadržaj šećera, zasićenih masti ili aditiva u proizvodima koje nesvesno svakodnevno konzumiramo.
Umesto da slepo kupujemo namirnice, bolje je da se prvo informišemo, čitamo deklaracije i biramo prirodne, nutritivno bogate namirnice. Male izmene u svakodnevnoj ishrani mogu imati veliki uticaj na energiju, zdravlje i telesnu težinu.
Komentari (0)