Koliko puta ste pojeli slatku crvenu unutrašnjost lubenice, a ostatak, beli deo i koru, bacili bez razmišljanja. Ako ste i vi jedni od onih koji veruju da je kora za đubre, vreme je da zauvek promenite mišljenje.
Ono što mnogi ne znaju jeste da upravo taj beli deo krije potencijal za jedno od najlepših letnjih domaćih slatkiša, slatko od lubenice. Pravi se od kuglica crvenog i belog dela lubenice, kuvanih u aromatičnom sirupu sa vanilom, limuntusom i dodatkom lista rozetle ili kriške limuna.
Vizuelno prelepa poslastica koja sjajno izgleda u tegli, miriše na detinjstvo i letnje dane, a uz kafu ili kao poklon ostavlja utisak koji se ne zaboravlja. Pravi se lako, od nekoliko osnovnih sastojaka, a oduševiće i najprobirljivije goste.
Sastojci:
- 1 kg kuglica od lubenice (koristiti i crveni i beli deo)
- 1 kg šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kesica limuntusa
- 400 ml vode
- po želji možete dodati list rozetle i tanka kriška limuna (za dekoraciju i aromu)
Priprema:
Uz pomoć vadilice za dinju (ili male kašičice s rupom), izvadite kuglice iz crvenog i belog dela kore lubenice. Kuglice stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom i stavite da provri.

Tatevosian Yana/Shutterstock
Kad voda provri, procedite, prelijte novom hladnom vodom i ponovite isti postupak ukupno 9 puta. Time kuglice omekšaju, ostanu čvrste i spremne su za sirup.
Priprema sirupa i kuvanje:
U veću šerpu sipajte šećer i vanilin šećer, prelijte sa 300 ml vode. Kuvajte na umerenoj temperaturi 10 minuta bez mešanja, povremeno samo protresite šerpu.
Proverite gustinu sirupa (kapanjem na tanjirić), ako je previše tečan, kuvajte još par minuta. Dodajte pripremljene kuglice od lubenice.
Limuntus rastvorite u 100 ml vode i dodajte u šerpu, kuvajte sve zajedno dok se sirup ne zgusne. Pena će biti minimalna, ali ako se pojavi pažljivo je uklonite kašikom.
Africa Studio/Shutterstock
Skinite sa ringle, pokrijte šerpu mokrom kuhinjskom krpom i ostavite preko noći da se ukusi povežu. Sutradan sipajte u čiste, sterilisane teglice.
Po želji, u svaku teglicu dodajte list rozetle i krišku limuna, i teglice čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Od jedne lubenice osim osveženja možete dobiti i prelepo domaće slatko koje ćete sa ponosom služiti. Umesto da bacate beli deo kore, pretvorite ga u mali letnji luksuz u tegli. Ova poslastica ne samo da je ukusna, već i izgleda kao poklon iz fine radnje. A sve što vam treba već imate kod kuće.
Komentari (0)