Slatkiši

RECEPT ZA DOMAĆE SLATKO OD TREŠANJA: Zasladiće vam svako jutro!

Zadržite omiljene ukuse tokom cele godine!

01.06.2024 08:02

RECEPT ZA DOMAĆE SLATKO OD TREŠANJA: Zasladiće vam svako jutro!
Shutterstock

Slatko od trešanja je tradicionalna poslastica koja se često priprema u domaćinstvima širom Srbije. Ovo slatko je savršeno za one trenutke kada želite nešto slatko uz kafu ili čaj, a može se koristiti i kao preliv za razne deserte. Priprema slatka od trešanja može biti i divan način da sačuvate ukus svežih trešanja tokom cele godine. Pratite ovaj jednostavan recept i uživajte u slasnom ukusu tokom cele godine.

Sastojci:

  • kg trešanja (očišćenih od koštica)
  • kg šećera
  • sok od limuna
  • kesica vanilinog šećera

Priprema:

Operite trešnje i očistite ih od koštica. Pokušajte da očuvate oblik trešanja što je više moguće. U šerpi pomešajte šećer i 200 ml vode. Stavite na srednju vatru i mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi i sirup ne postane providan. Kada počne da vri, smanjite vatru i kuvajte još 5 minuta. Dodajte trešnje u šećerni sirup i kuvajte na laganoj vatri. Povremeno skidajte penu koja se stvara na površini. Kuvajte dok trešnje ne omekšaju i sirup ne postane gust. Ovo može trajati oko 30-40 minuta.

Pred kraj kuvanja, dodajte sok od jednog limuna. Limunov sok pomaže da slatko zadrži lepu boju i sprečava kristalizaciju šećera. Ako želite, možete dodati i vanilin šećer za dodatni miris.

Da biste proverili da li je sirup dovoljno gust, kapnite malo sirupa na hladan tanjir. Ako kap ostane čvrsta i ne razliva se, sirup je gotov.

Sterilizujte tegle i poklopce tako što ćete ih oprati i staviti u rernu na 100°C na 10 minuta. Vruće slatko sipajte u vruće tegle, pazite da ne ostane vazduha, zatvorite poklopcima i okrenite ih naopako na 5 minuta. Kada se tegle ohlade, okrenite ih nazad i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)