Slatkiši

DA LI STE IKADA PROBALI MAČJE OČI: To je klasik među desertima!

Idealan kolač za svaku priliku, pa čak i po neko nedeljno popodne.

14.05.2024 08:01

DA LI STE IKADA PROBALI MAČJE OČI: To je klasik među desertima!
Instagram-printscreen-natalija_mysticcakes

Mačje oči su jedan od najpoznatijih čokoladnih poslastica sa bananama, koji je mnogima među omiljenim. Ovaj desert se lako priprema, a efektan i zanimljiv izgled podseća na mačije oči, po kome je i dobio ime. Potrebno je samo malo vremena i umeća, kao i mnogo ljubavi prema kulinarskim veštinama.

Sastojci:

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike kakaa
  • polovina kesice praška za pecivo 

Sastojci za čokoladni krem:

  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • kašičica arome vanile
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 150 g margarina

Preostali sastojci:

  • 4 banane
  • nekoliko kapi limunovog soka

Priprema:

Priprema keksa:

Odvojte belanca od žumanaca. Zatim u činiju sa belancima dodajte prstohvat soli i umutite ih mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Posle toga dodajte jedno po jedno žumance. Na kraju dodati prosejanu mešavinu brašna, kakaa i praška za pecivo, pa lagano sjediniti kašikom. 

Smesu sipajte u veliki pleh 40x30 cm, obložen papirom za pečenje, i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče oko 15 minuta. Nakon pečenja, biskvit ohladite oko 5 minuta, umotajte ga papirom za pečenje i ostavite da se ohladi.

Priprema čokoladnog krema:

Jaja, šećer i aromu vanile umutite u šerpi dok ne postanu penasti, pa smesu kuvajte na pari, uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Nakon toga dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok se potpuno ne istopi i sjedini u glatki krem. Skinite šerpu sa pare i ostavite da se ohladi, pa dodajte margarin sobne temperature i mešajte mikserom dok ne postane glatki krem.

Slaganje:

Ohlađeni biskvit odmotajte, premažite čokoladnim kremom, pa pored samog kraja biskvit poređajte banane. Umotajte biskvit u rolnu, umotajte u providnu foliju i stavite u frižider da se stegne. Nakon što se rolat stegne, premažite ga preostalim kremom, pospite rendanom čokoladom i vratite u frižider do serviranja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)