Mačje oči su jedan od najpoznatijih čokoladnih poslastica sa bananama, koji je mnogima među omiljenim. Ovaj desert se lako priprema, a efektan i zanimljiv izgled podseća na mačije oči, po kome je i dobio ime. Potrebno je samo malo vremena i umeća, kao i mnogo ljubavi prema kulinarskim veštinama.
Sastojci:
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 6 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 3 kašike kakaa
- polovina kesice praška za pecivo
Sastojci za čokoladni krem:
- 3 jaja
- 100 g šećera
- kašičica arome vanile
- 200 g čokolade za kuvanje
- 150 g margarina
Preostali sastojci:
- 4 banane
- nekoliko kapi limunovog soka
Priprema:
Priprema keksa:
Odvojte belanca od žumanaca. Zatim u činiju sa belancima dodajte prstohvat soli i umutite ih mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Posle toga dodajte jedno po jedno žumance. Na kraju dodati prosejanu mešavinu brašna, kakaa i praška za pecivo, pa lagano sjediniti kašikom.
Možda vas zanima…
Smesu sipajte u veliki pleh 40x30 cm, obložen papirom za pečenje, i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče oko 15 minuta. Nakon pečenja, biskvit ohladite oko 5 minuta, umotajte ga papirom za pečenje i ostavite da se ohladi.
Priprema čokoladnog krema:
Jaja, šećer i aromu vanile umutite u šerpi dok ne postanu penasti, pa smesu kuvajte na pari, uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Nakon toga dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok se potpuno ne istopi i sjedini u glatki krem. Skinite šerpu sa pare i ostavite da se ohladi, pa dodajte margarin sobne temperature i mešajte mikserom dok ne postane glatki krem.
Slaganje:
Ohlađeni biskvit odmotajte, premažite čokoladnim kremom, pa pored samog kraja biskvit poređajte banane. Umotajte biskvit u rolnu, umotajte u providnu foliju i stavite u frižider da se stegne. Nakon što se rolat stegne, premažite ga preostalim kremom, pospite rendanom čokoladom i vratite u frižider do serviranja.
Komentari (0)