Slatkiši

LAMBADA KOCKE: Osvežavajući desert bez jaja u kojem ćete uživati!

Ukusan kolač od narandže koji će probuditi sva vaša čula!

21.04.2024 06:00

LAMBADA KOCKE: Osvežavajući desert bez jaja u kojem ćete uživati!
Shutterstock

Lambada kocke su popularan desert sa ukusom narandže, a ova verzija ne zahteva korišćenje jaja. Umesto toga, koristi se osvežavajući žele od narandže, sloj keksa i kremasti vanila krem, preliven čokoladnom glazurom. Pratite recept i uživajte u čistom savršenstvu prolećnih ukusa.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 250 ml kisele vode
  • 100 g šećera
  • kesica vanilinog šećera
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike pekmeza od kajsije
  • 200 g brašna
  • 50 g mlevenog keksa
  • kašika i po soda bikarbone

Za žele od narandže:

  • litar soka od narandže
  • 3 pudinga od vanile
  • 6 kašika šećera
  • izrendana kora narandže

Za međusloj:

  • 150-200 g keksa koji nije mleven

Za beli krem:

  • 600 ml mleka
  • 80 g gustina
  • 6 kašika šećera
  • kašičica arome vanile
  • 200 g margarina

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 5 kašika ulja
  • 2 kašike vode

Priprema:

Biskvit:

U posudi pomešajte i sjedinite kiselu vodu, šećer, vanilin šećer, ulje i pekmez od kajsije. Dodajte brašno, mleveni keks i sodu bikarbonu, pa dobro izmešajte dok se smesa ne sjedini. Smesu ulijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta, dok biskvit ne porumeni.

Žele od narandže:

Razmutite puding u malo soka od narandže, a ostatak soka stavite da se zagreje u šerpici sa šećerom i narandžinom korom. Kada provri, sklonite sa vatre i dodajte razmućeni puding. Kuvajte dok se smesa ne zgusne, zatim je prelijte preko pečenog biskvita i poravnajte. Odmah nakon toga poređajte keks, preko još tople smese, koji će omekšati od toplote želea.

Beli krem:

Smesu umutiti sa malo mleka, a ostatak staviti na vatru sa šećerom i aromom vanile. Smesu stavite da provri, sve vreme mešajući kašikom, pa kuvajte nekoliko minuta na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Ohlađen krem prvo izmešajte mikserom dok ne postane potpuno glatka, pa komad po komad umešajte omekšali margarin i sve sjedinite mikserom. Krem premažite preko keksa, poravnajte i stavite tortu u frižider na najmanje sat vremena, pre stavljanja glazure.

Glazura:

Čokoladu izlomljenu na kockice otopite sa uljem i vodom i prelijte preko bellog krema. Poravnajte i vratite tortu da se ohladi najmanje par sati, najbolje preko noći. Isecite tortu na kockice.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)