Lambada kocke su popularan desert sa ukusom narandže, a ova verzija ne zahteva korišćenje jaja. Umesto toga, koristi se osvežavajući žele od narandže, sloj keksa i kremasti vanila krem, preliven čokoladnom glazurom. Pratite recept i uživajte u čistom savršenstvu prolećnih ukusa.
Sastojci:
Za biskvit:
- 250 ml kisele vode
- 100 g šećera
- kesica vanilinog šećera
- 3 kašike ulja
- 2 kašike pekmeza od kajsije
- 200 g brašna
- 50 g mlevenog keksa
- kašika i po soda bikarbone
Za žele od narandže:
- litar soka od narandže
- 3 pudinga od vanile
- 6 kašika šećera
- izrendana kora narandže
Za međusloj:
- 150-200 g keksa koji nije mleven
Za beli krem:
Za glazuru:
Možda vas zanima…
- 150 g čokolade za kuvanje
- 5 kašika ulja
- 2 kašike vode
Priprema:
Biskvit:
U posudi pomešajte i sjedinite kiselu vodu, šećer, vanilin šećer, ulje i pekmez od kajsije. Dodajte brašno, mleveni keks i sodu bikarbonu, pa dobro izmešajte dok se smesa ne sjedini. Smesu ulijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta, dok biskvit ne porumeni.
Žele od narandže:
Razmutite puding u malo soka od narandže, a ostatak soka stavite da se zagreje u šerpici sa šećerom i narandžinom korom. Kada provri, sklonite sa vatre i dodajte razmućeni puding. Kuvajte dok se smesa ne zgusne, zatim je prelijte preko pečenog biskvita i poravnajte. Odmah nakon toga poređajte keks, preko još tople smese, koji će omekšati od toplote želea.
Beli krem:
Smesu umutiti sa malo mleka, a ostatak staviti na vatru sa šećerom i aromom vanile. Smesu stavite da provri, sve vreme mešajući kašikom, pa kuvajte nekoliko minuta na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Ohlađen krem prvo izmešajte mikserom dok ne postane potpuno glatka, pa komad po komad umešajte omekšali margarin i sve sjedinite mikserom. Krem premažite preko keksa, poravnajte i stavite tortu u frižider na najmanje sat vremena, pre stavljanja glazure.
Glazura:
Čokoladu izlomljenu na kockice otopite sa uljem i vodom i prelijte preko bellog krema. Poravnajte i vratite tortu da se ohladi najmanje par sati, najbolje preko noći. Isecite tortu na kockice.
Komentari (0)