Tetka Saveta

DOMAĆI ZDENKA SIR, JOŠ LEPŠI OD KUPOVNOG: Recept za namaz od samo dva sastojka koji se topi u ustima

Domaćice su pravile ovaj sir još davne 1964. godine

07.04.2024 17:19

DOMAĆI ZDENKA SIR, JOŠ LEPŠI OD KUPOVNOG: Recept za namaz od samo dva sastojka koji se topi u ustima
shutterstock.com

U drugoj polovini prošlog veka domaćice su s ponosom pripremale raznovrsna jela kod kuće, uključujući i omiljeni sirni namaz "Zdenka". Ovaj jednostavan recept izvučen iz knjige 'Savremerna ishrana i kuvanje' iz 1964. godine pruža divan uvid u kulinarske navike tog vremena.

Tokom 1960-ih, trend domaćinstva proširio se i na kuhinju, gde je sirni namaz "Zdenka" bio kao omiljeni doručak. Za razliku od praktičnosti kupovnih namaza, ovaj domaći delikates je imao posebno mesto u srcima mnogih, posebno kod onih koji vole sir.

Pixabay.com

Ljubitelji sireva biće oduševljeni receptom za domaću "Zdenku"

Čar ovog recepta leži u jednostavnosti, zahtevajući samo dva ključna sastojka: svež sir i otopljeni puter. Pravilo kog bi trebalo da se pridržavate je da na 100 grama svežeg sira stavite 10 grama putera. Kako je domaća "Zdenka" izuzetno ukusna, domaćice su najčešće odlučivale da odjednom naprave malo veću količinu, pa su koristile 500 grama svežeg sira i 50 grama putera, odnosno maslaca.

Priprema domaće "Zdenke" je veoma jednostavna. U šerpicu stavite 50 grama putera i otopite ga na slabijoj temperaturi ringle. Dok se maslac rastapa, ispasirajte mlad svež kravlji sir, pa kad se maslac rastopi dodajte sir u šerpicu i lagano mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine. Kad smesa postane glatka skinite šerpicu sa ringle, preručite namaz u okruglu posudu, sačekajte da se stegne, pa isecite na trouglove kako bi i izgledom podsećao na onaj kupovni. 

Čuvanje sirnog namaza u zatvorenoj posudi u frižideru sprečava da se domaća "Zdenka" osuši, piše 24 sata.hr.


Trajna privlačnost ovog starinskog recepta služi kao podsetnik na prošlo vreme kada je veština domaćinstva obuhvatala srce kuće - kuhinju. Dok kulinarski trendovi nastavljaju da se razvijaju, jednostavnost i šarm ovog domaćeg sirnog namaza iz 1960-ih ostaje vredno blago, pružajući ukus nostalgije sa svakim divnim zalogajem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)