Tetka Saveta

KAKO DA SAMI NAPRAVITE ZDRAVU PAŠTETU: Domaći namaz od tunjevine bez konzervansa i hemije!

Priprema se za 10 minuta, a u frižideru može da se čuva tri do četiri dana.

18.02.2024 11:40

KAKO DA SAMI NAPRAVITE ZDRAVU PAŠTETU: Domaći namaz od tunjevine bez konzervansa i hemije!
shutterstock.com

Pašteta je nekad bio omiljeni namaz za doručak ili večeru uz koje su odrasle brojne generacije u bivšoj Jugoslaviji. U pitanju je namaz od svinjskog, pilećeg ili ribljeg mesa koji se najčešće mazao na krišku hleba i servirao uz jogurt ili kiselo mleko.

Međutim, poslednjih decenija paštete proizvdene u fabrikama došle su na loš glas zbog upotrebe brojnih konzervansa i aditiva koji nisu dobri za ljudsko zdravlje, a posebno ne za decu u razvoju. Kao i sve druge prerađevine od mesa sadrže i previše soli, pa je većina roditelja počela da izbegava da deci daje ove namaze. 

Ali, to nije razlog da se odreknete ovog specijaliteta. Umesto industrijski prerađenog mesa možete sami kod kuće napraviti domaću paštetu koja je vrlo zdrava, ukusana i nema nikakvih dodatih konzervansa, aditiva i hemije. Osnova recepta sastoji se od svega nekoliko sastojaka koje možete da kombinujete po želji. 

Srećna republika vam nudi recept za paštetu od tunjevine, ali po istom principu se prave i namazi od pilećeg mesa koje, naravno, treba skuvati pre pravljenja paštete. Domaća pašteta od tunjevine se priprema bukvalno za 10 minuta. Pošto nema dodatih konzervansa u frižidetu može da stoji tri do četiri dana, pa je savet da pravite količinu koju ćete pojesti za ovo vreme.

Sastojci:

  • 1 konzerva tunjevine 
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka (po želji) 
  • 2/3 kašike limunovog soka (4g)
  • pola kašičice senfa (po želji)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 puna kašika milerama 
  • so, biber, začini

Priprema: 

Za pravljenje paštete možete koristiti štapni mikser, multi praktik ili seckalicu. Ocedite tunjevinu i supajte je u posudu, dodajte iseckan crni luk i kašiku maslinovog ulja (10g). Usitnite štapnim miksertom. U posebnoj činiji izmiješajte limunov sok i senf. Dodajte tunjevini i miksajte dok se sastojci ne sjedine a tunjevina ne bude sasvim ispasirana. Ukoliko stavljate beli luk dodajte i njih zajedno sa ostalim sastojcima. Dodajte so, biber i začine po ukus i mileram pa sve dobro sjedinite dok ne dobijete glaku masu. Prespite u teglicu i čivajte u frižideru. paštetu od tunjevine možete jesti uz svež hleb, dvopek uz dodatak paradajza kako već volite. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)