Tetka Saveta

DA LI ZNATE ZA BELI AJVAR: Domaćice su poludele za ovim receptom, ukus je neverovatan a pravi se za sat vremena

Koristi se kao salata uz razne vrste jela ili kao namaz na parče hleba.

31.08.2023 18:00

DA LI ZNATE ZA BELI AJVAR: Domaćice su poludele za ovim receptom, ukus je neverovatan a pravi se za sat vremena
shutterstock.com

Ajvar je jedan od omiljenih delikatesa na srpskoj trpezi. Ni jedno slavlje, posebno tokom zime, ne može da se zamisli bez njega. Sa svojom upečatljivom crvenom bojom i prepoznatljivim ukusom koristi se najčešće kao salata uz razne vrste jela od pečenja do variva, ili ga jednostavno namažite na parče hleba i uživajte. 

Pixabay.com

Umesto crvene za beli ajvar se koristi žuta paprika

Ništa bez paprike

Glavni sastojak ajvara je crvena paprika koja mu daje prepoznatljivu boju i aromu. Osim ovog dekatesa domaćice spremaju i pinđur, ljutencu ali mnogi tvrde da je ajvar ipak nenadmašan. 

Ajvar se tradicionalno pravi na jesen u vreme sezone paprika a koristi cele godine. Priprema se ručno od od ljutih i od slatkih paprika najbolje na šporetu na drva. Ajvar zovu i srpski kavijar zato što sam naziv za ovaj delikates potiče od turske reči havijar što u prevodu znači riblja ikra. 

Osim dobro znanog crvenog ajvara sve je popularniji i beli. Da, dobro ste čulu postoji i beli ajvar. Domaćice su poludele za receptom za pripremu ovog deliatesa koji ima neverovatan ukus. I za njegovu pripremu se koristi paprika ali umesto bele uzima se ona žuta zbog čega ajvar ima svetlu boju. 

Srećna republika vam poklanja recept za beli ajvar kao i kako da ga napravite. 

Sastojci:

  • 4 kg žutih mesnatih paprika
  • 5 kg patlidžana
  • 1 l ulja
  • 1,5 dl sirćeta
  • 150 g senfa
  • 2 kašike šećera
  • 100 g soli

Priprema:

Patlidžan i paprku dobro operite, osušite pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade kako bi se lakše očistite. Paprike oljuštite i očistite od semenki, pa stavite u cediljku da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite. Isceđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.

U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje otprilike oko sat vremena. Pri kraju prženja dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu. Ajvar je gotov kada na dnu šerpe ostaje trag od varjače što je znak da se dobro zgusnuo. Vruću smesu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima i umotajte u ćebe u kome treba da stoji 24 sata da se ohladi. Beli ajvar čuvati na tamnom i hladnom mestu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)