Ajvar je jedan od omiljenih delikatesa na srpskoj trpezi. Ni jedno slavlje, posebno tokom zime, ne može da se zamisli bez njega. Sa svojom upečatljivom crvenom bojom i prepoznatljivim ukusom koristi se najčešće kao salata uz razne vrste jela od pečenja do variva, ili ga jednostavno namažite na parče hleba i uživajte.
Ništa bez paprike
Glavni sastojak ajvara je crvena paprika koja mu daje prepoznatljivu boju i aromu. Osim ovog dekatesa domaćice spremaju i pinđur, ljutencu ali mnogi tvrde da je ajvar ipak nenadmašan.
Ajvar se tradicionalno pravi na jesen u vreme sezone paprika a koristi cele godine. Priprema se ručno od od ljutih i od slatkih paprika najbolje na šporetu na drva. Ajvar zovu i srpski kavijar zato što sam naziv za ovaj delikates potiče od turske reči havijar što u prevodu znači riblja ikra.
Osim dobro znanog crvenog ajvara sve je popularniji i beli. Da, dobro ste čulu postoji i beli ajvar. Domaćice su poludele za receptom za pripremu ovog deliatesa koji ima neverovatan ukus. I za njegovu pripremu se koristi paprika ali umesto bele uzima se ona žuta zbog čega ajvar ima svetlu boju.
Srećna republika vam poklanja recept za beli ajvar kao i kako da ga napravite.
Sastojci:
- 4 kg žutih mesnatih paprika
- 5 kg patlidžana
- 1 l ulja
- 1,5 dl sirćeta
- 150 g senfa
- 2 kašike šećera
- 100 g soli
Priprema:
Patlidžan i paprku dobro operite, osušite pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade kako bi se lakše očistite. Paprike oljuštite i očistite od semenki, pa stavite u cediljku da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite. Isceđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.
Komentari (0)