Svaka domaćica ukusna jela priprema na svoj način. Međutim, iako većina njih ima sopstvene, specijalne recepte, postoje i oni univerzalni koji zahtevaju korišćenje određenih začina jer oni daju poseban šmek jelu. Danas na tržištu postoje raznovrsni začini koji potiču iz različitih krajeva sveta, pa i domaćice i kuvari vole da eksperimentišu. Ipak, uvek su aktuelni i oni klasični bez kojih se jelo ne može zamisliti.
U skladu sa tim, ne postoji domaćinstvo koje nema mlevenu crvenu papriku kao začin i to je bukvalno osnovni dodatak mnogim jelima i zaprškama. Postoji mnogo načina za korišćenje tog začina, koji mnoge domaćice dodaju jelima kako bi bila ukusnija. Ipak, ispostavilo se da malo ljudi zna odakle ona potiče i kako se u stvari pravi, bilo da je u pitanju njena slatka ili ljuta varijanta. Tako je mnoge iznenadilo kada jedna korisnica na Tviteru navela kako se mlevena paprika dobija jednostavnim mlevenjem paprike i da to čitava umestnost, piše Dejli star.
Malo je reći da su oni koji su tu informaciju pročitali kod nje bili zaprepašćeni.
- I ja sam šokirana saznanjem da je paprika začin dobijen jednostavnim sušenjem i drobljenjem crvene paprike. Za mene velika novost - navela je ona.
Dalje u objavi je rekla kako je mislila da je u pitanju drvo paprike, na šta su se nadovezali drugi korisnici komentarišući kako su mislili da je to neka mešavina začina u obliku praha.
- Mislio sam da postoji kari drvo i da je aleva paprika mešavina začina - napisao je jedan mladić u komentarima.
Inače, začinska paprika može se dobiti od nekoliko vrsta tog povrća - kajenske paprike, aleve ili slatke.
Proces podrazumeva sušenje tog povrća, zatim mlevenje i mlevenje mlinom za dobijanje začina. Svi oni koji žele da naprave sopstvenu začinsku papriku prvo moraju da je izlažu dimu, to jest da je osuše, kako bi poprimila specifičan miris, a onda da nastave s procesom.
Komentari (0)