Zanimljivosti

MNOGI SU UPRAVO OTKRILI OD ČEGA SE U STVARI PRAVI MLEVENA PAPRIKA! Korisnici zbunjeni: Mislili smo da je u pitanju mešavina začina!

Iako ga gotovo svaka domaćica koristi u domaćinstvu, ispostavilo se da mnoge ne znaju kako taj začin zapravo nastaje.

30.01.2023 15:30

MNOGI SU UPRAVO OTKRILI OD ČEGA SE U STVARI PRAVI MLEVENA PAPRIKA! Korisnici zbunjeni: Mislili smo da je u pitanju mešavina začina!
shutterstock.com

Svaka domaćica ukusna jela priprema na svoj način. Međutim, iako većina njih ima sopstvene, specijalne recepte, postoje i oni univerzalni koji zahtevaju korišćenje određenih začina jer oni daju poseban šmek jelu. Danas na tržištu postoje raznovrsni začini koji potiču iz različitih krajeva sveta, pa i domaćice i kuvari vole da eksperimentišu. Ipak, uvek su aktuelni i oni klasični bez kojih se jelo ne može zamisliti.

U skladu sa tim, ne postoji domaćinstvo koje nema mlevenu crvenu papriku kao začin i to je bukvalno osnovni dodatak mnogim jelima i zaprškama. Postoji mnogo načina za korišćenje tog začina, koji mnoge domaćice dodaju jelima kako bi bila ukusnija. Ipak, ispostavilo se da malo ljudi zna odakle ona potiče i kako se u stvari pravi, bilo da je u pitanju njena slatka ili ljuta varijanta. Tako je mnoge iznenadilo kada jedna korisnica na Tviteru navela kako se mlevena paprika dobija jednostavnim mlevenjem paprike i da to čitava umestnost, piše Dejli star. 

Malo je reći da su oni koji su tu informaciju pročitali kod nje bili zaprepašćeni.   

shutterstock.com

Mnogi nisu imali predstavu kako se poznati začin dobija i odakle potiče

- I ja sam šokirana saznanjem da je paprika začin dobijen jednostavnim sušenjem i drobljenjem crvene paprike. Za mene velika novost - navela je ona.

Dalje u objavi je rekla kako je mislila da je u pitanju drvo paprike, na šta su se nadovezali drugi korisnici komentarišući kako su mislili da je to neka mešavina začina u obliku praha

- Mislio sam da postoji kari drvo i da je aleva paprika mešavina začina - napisao je jedan mladić u komentarima. 

Inače, začinska paprika može se dobiti od nekoliko vrsta tog povrća - kajenske paprike, aleve ili slatke. 

Proces podrazumeva sušenje tog povrća, zatim mlevenje i mlevenje mlinom za dobijanje začina. Svi oni koji žele da naprave sopstvenu začinsku papriku prvo moraju da je izlažu dimu, to jest da je osuše, kako bi poprimila specifičan miris, a onda da nastave s procesom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)