Zanimljivosti

CARSTVO ČISTOG VAZDUHA NA KORAK OD NAS: Pogledajte zbog čega je ova planina večita inspiracija naučnika (FOTO)

Nacionalni park nalazi se na UNESCO listi Svetskog i kulturnog nasleđa.

11.01.2023 17:01

CARSTVO ČISTOG VAZDUHA NA KORAK OD NAS: Pogledajte zbog čega je ova planina večita inspiracija naučnika (FOTO)
Printscreen/Youtube/Sanja Mandic Sanjine djakonije

Durmitor je planina i nacionalni park u Crnoj Gori. Najviši vrh je Bobotov kuk, visok 2.523 metara. Smatra se da ime Durmitor potiče od keltskih reči "dru mi tore" koje znače "planina puna vode". Durmitor je nacionalni park od 1952. godine. Područje je na UNESCO listi Svetskog prirodnog i kulturnog nasleđa od 1980 godine.

Osnovno obeležje reljefa durmitorskog područja je prostrana visoravan na 1.500 metara nadmorske visine, koju presecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa više od 2.000 metara nadmorske visine. Među njima je najviši Bobotov Kuk s 2.523 m.

Među najlepšim predelima smatraju se bistre, silovite reke koje su tom području podarile impresivne kanjonske doline. Posebno impresionira reka Tara, kako lepotom tako i dubinom i pejzažem kanjona.

Po bogastvu flore i faune, složenosti ekosistema, zastupljenosti preko 1300 vrsta vaskularnih biljaka što predstavlja izuzetnu koncentraciju s velikim brojem endemičnih i reliktnih vrsta, Durmitor predstavlja izuzetnu prirodnu vrednost i trajnu inspiraciju naučnika i ljubitelja prirode.

Durmitorski nacionalni park obiluje značajnim brojem spomenika kulture od antičkog razdoblje do najnovijeg doba. Najkarakterističniji su srednjovekovni spomenici: ostaci gradova i utvrđenja, mostovi i karaule, nekropole i manastirski kompleksi u dolini reke Tare.

Lepota Durmitora lepa je kako leti, tako i zimi kada snežni porkivač da posebnu čar toj lepotoci. Česte su posete planinara, kako zbog impozantnih vrhova, tako i zbog čistine vazduha na kojem su nam pluća veoma zahvalna. Ukoliko se odlučite za pešačke ture, obavezno pripremite tople, zimske čizme pogodne za neravne i brdovite predele.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)