Oko sveta

ITALIJANSKI GRAD NUDI 30.000 EVRA ONOME KO SE U NJEGA DOSELI! Na samo nekoliko kilometara su plaže i tirkizno more, a zovu ga i mestom zelenog zlata!

Bajkoviti gradić Presiće nalazi se na jugu Italije, a gradski odbornik Alfredo Palese otkriva u čemu je trik.

22.11.2022 21:05

ITALIJANSKI GRAD NUDI 30.000 EVRA ONOME KO SE U NJEGA DOSELI! Na samo nekoliko kilometara su plaže i tirkizno more, a zovu ga i mestom zelenog zlata!
Foto: Shutterstock

Ceo život ste maštali da živite u Italiji, ali niste imali para za to? Sad ste u prilici da taj san i ostvarite i da za to budete plaćeni. Naime, ponudu koja se ne odbija izneo je italijanski grad Presiće na jugu zemlje.

Bajkoviti gradić nedaleko od prelepih plaža i tirkiznog mora nudi 30.000 evra za svakome ko želi da kupi neku od oronulih i napuštenih kuća ili stanova u samom centru grada i započne novi život u njihovom gradu.

Procena je da je ponuđenih 30.000 evra sasvim dovoljno za kupovinu i renoviranje nekretnine.

Isplata u dve rate 

Lokalni odbrnik u tom gradu, Alfredo Palese, rekao je za CNN da se nada da će ta ponuda dovesti ljude u njihov grad i udahnuti mu novi život.

- Postoji mnogo praznih kuća u istorijskom centru grada koje su izgrađene pre više decenija i koje su sad napuštene i prazne. Sramota je videti kako se naš stari grad, pun istorije, prelepe arhitekture i umetnosti polako prazni i nestaje. Želimo da ga ponovo oživimo sa novim stanovnicima - rekao je on.

Da bi učestvovali u tom projektu podnosioci zahteva moraju da kupe jedan od stanova ili manjih kuća koje su posebno obeleženi od strane gradskih vlasti. Početna cena je 500 evra po kvadratu, što znači da svaka od kuća može takođe biti kupljena za manje od ponuđenog novca, odnosno za oko 25.000 evra, dok bi se ostatak novca utrošio u popravke i sređivanje doma. 

- Ponuđenih 30.000 evra biće isplaćeno u dve rate - jedan deo za kupovinu nekretnine, a drugi za njeno renoviranje - precizirao je Palese.

Povlastice novih stanovnika

Kako je naglasio, novac nije problem.

- Nakon spajanja sa susednim gradom 2019. dobili smo veću teritoriju i više sredstava. Prema italijanskom zakonu, naš grad će godišnje dobijati oko 1 milion evra, i to unapred, koje želimo da uložimo u obnavljanje života u našem prelepom gradu, ali i u celom okrugu. Više detaljnih informacija možete uskoro da nađete na veb-sajtu našeg grada - najavio je Palese. 

On je naglasio da će pored kupovine nekretnine, novi stanovnici njihovog grada imati niz drugih povlastica kao što je manji porez, dok će porodice sa decom dobijati i dečji dodatak. 

Grad zelenog zlata

Presiće ima oko 9.000 stanovnika i oko polovina njih živi užem gradskom jezgru. Nalazi se u blizini grada Salente, na samom jugu Italije, nedaleko od prelepih plaža Santa Maria di Luca. 

Presiće je nekad bio poznat kao grad zelenog zlata zbog svojih bujnih maslinjaka i proizvodnji maslinovog ulja. Poznat je i po dobrom vinu, trgovini stokom i proizvodnji sira.

Ispod samog grada koji je bogat prelepom arhitekturom, uzanim ulicama i italijanskim šarmom nalazi se pravi pravcati podzemni grad koji je posebna turistička atrakcija

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

angie

09.01.2023 11:26

Prelepo, da imam para odmah bih kupila kucu i pozvala medjunarodne selidbe. Obozavam Italiju.