Tetka Saveta

JEDNOSTAVAN TRIK da prepoznate da maslinovo ulje nije za upotrebu

Najveći neprijatelji ulja su svetlost, toplota i vazduh

05.03.2022 11:00

JEDNOSTAVAN TRIK da prepoznate da maslinovo ulje nije za upotrebu
Pixabay

Već 5.000 godina se u ljudskoj ishrani koristi maslinovo ulje koje je ujedno i lek. Njegovo lekovito dejstvo se zasniva na nezasićenim masnim kiselinama kojih u ovom ulju ima više od 70%.

Pored toga što u njemu nema holesterola, glutena i soli, maslinovo ulje poboljšava ukus hrane pa je u širokoj upotrebi širom sveta.

Ali da bi se njegov kvalitet održao, važan je način čuvanja a za to su staklene flaše najadekvatnije.

-Prirodni neprijatelji maslinovog ulja su svetlost, toplota i vazduh, navodi Aishwarya Iyer, proizvođač maslinovog ulja iz Kalifornije.

Zbog toga je neophodno ulje čuvati na tamnom mestu, a boca uvek mora da bude dobro zatvorena kako u nju ne bi ušao vazduh.

Pixabay

Najveći neprijatelji maslinovog ulja su toplota, vazduh i svetlost

 

Šta je potrebno uraditi kad otvorite bocu?

Pre svake upotrebe, treba probati da li se ulje nije pokvarilo. Trebalo bi da ima ukus trave i bilja. Oštar i pun ukus će otkriti da su masline brane rano, što će rezultirati i tamno zelenom bojom. Kada probate kvalitetno ulje, ono što se javlja je blaga gorčina, ukus i miris ploda masline. Ako se pokvarilo, ništa od pomenutog nećete osetiti, piše Espreso.

Verovatno se nećete razboleti ako konzumirate ulje kojem je istekao rok trajanja i njegove će dobrobiti ostati iste, ali možete zaboraviti na savršen ukus i miris koji svakom jelu daju poseban ton.

Pixabay

Pre korišćenja ulja, obavezno ga probajte kako biste bili sigurni da se nije pokvarilo

 

Zašto je važno vreme berbe?

Kada kupujete maslinovo ulje pogledajte datum punjenja kako biste znali koliko ga dugo smete koristiti. Maslinovo ulje će 18 meseci od dana berbe biti dobro za upotrebu, pa je i iz tog razloga važno znati datum berbe.

Masline se beru jednom u godini, obično u razdoblju između oktobra i decembra. Novo ulje će biti spremno na zimu, pa će tako boca punjena u novembru 2020. na primer, biti dobra za konzumaciju otprilike do jula 2022. godine. Najbolje ga je, ističe Iyer, koristiti 3- 5 meseci nakon kupovine kada je u najboljem stanju.

Komentari (0)