Zdrava ishrana

11 CAKA ZA BUSTOVANJE ZDRAVLJA: Čokolada protiv depresije, kečap za zdravo srce

Ovaj nesvakidašnji izbor namerinica, barem kada su u pitanju saveti lekara, pomoći će vam da sačuvate zdravlje svih delova tela.

24.11.2021 08:00

11 CAKA ZA BUSTOVANJE ZDRAVLJA: Čokolada protiv depresije, kečap za zdravo srce
pexels.com

U modernom dobu u kakvom živimo razgovor o pravilnoj israni punoj vitamina, sa malo šećera, bez ugljenih hidrata i mnogim drugim pravilima kojih se moramo pridržavati, postao je svakodnevnica, koliko među ženama, toliko i među muškarcima.

Stresan i užurban život teraju nas da jedemo sa nogu i šta stignemo samo da bismo izgurali dan, što dovodi do pojave različitih bolesti koje ozbiljno ugrožavaju naše zdravlje. Od gojaznosti, preko kardiovaskularnih bolesti, pa sve do alchajmera, sve su to bolesti koje ponekad uzrokuje hrana, samim tim ne kaže se bez razloga da smo ono što jedemo. 

Ipak, uprkos tolikoj priči o zdravoj ishrani nekih stvari nikako ne želimo da se odreknemo, zato se portal Srećna republika potrudio da nađe hranu koju svi volimo, a koja jako povoljno utiče na naše zdravlje.

Za zdravu glavu malo čokolade i orašastih plodova

Depresija je jako teška bolest, od koje pati veliki deo svetske populacije, a na žalost od kada je počela pandemija korona virusa, mnogi psiholozi i psihijatri uočili su njen porast i naslućuju da će skok udela obolelih od depresije u opštoj populaciji tek da se desi. Dobra vest je da, barem kada je depresija u pitanju, čokolada može biti rešenje za sve probleme. Naime, već dugo se zna da konzumacija crne čokolade dovodi do lučenja do endorfina, poznatijeg kao hormon sreće, te ne čudi da su brojne studije pokazale da jedenje jednog reda crne čokolade u periodu od 48h značajno doprinosi sprečavanju depresije, te da ćete imati čak 70% manje šanse da obolite od ove bolesti.

Get embed code

Sa druge strane, orašasti plodovi, poput oraha, kikirikija, lešnika i badema, mogli bi znatno smanjiti šansu za moždani i srčani udar. Naučnici pretpostavljaju da njihovo pozitivno dejstvo potiče od masti koje sadrže u sebi, ali i od proteina, minerala i vitamina. Bilo kako bilo, dva puta nedeljno pojedite šaku orašastog voća i bićete zdravi kao dren. 

Protiv demencije i alchajmerove bolesti borite se ekstra devičanskim uljem, kafom i čajem. Naučna istraživanja pokazala su da oni koji konzumiraju ove proizvode imaju i do 25% manje šanse da dožive kognitivno propadanje, te da pate od bolesti zaborava, koje dolaze sa godinama. 

Kečap za zdravo srce

Na dobar rad kardiovaskularnog sistema svakako utiče mnogo faktora, od nasleđenih osobina, preko nezdravih navika, do loše ishrane. Međutim, mnoge namirnice koje volimo pomažu našem srcu da radi svoj posao kako treba. Kečap je jedna od takvih namirnica. Paradajz u sebi sadrži anti-oksidant koji onemogućava oštećenje ćelija i sprečava razvoj kardiovaskularnih bolest, ali i smanjuje koncentraciju lošeg holesterola u našem organizmu..

Pasulj se trudi da pomogne kečapu, te konzumacija ove mahunarke, takođe, može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Kikiriki puter protiv raka dojke

Istraživanja su pokazala da devojke koje su jele kikiriki puter u ranoj mladosti nekoliko puta nedeljno manje su oboljevale od benignog tumora dojke do svoje tridesete godine. 

Mnogi začini, takođe, su jako dobri za sprečavanje najopasnije bolesti, a na tom podužem spisku posebno se istču kurkuma i kao i osušeni origano, koji kada je prevencija raka u pitanju ima podjednaku efikasnost kao i brokoli.

Kafa protiv kovida

Kovid-19 bolest je o kojoj se najviše priča, a mnogi lekovi protiv nje, što hemijski, što prirodni, već su izmišljeni. Ipak, veliki broj istraživanja pokazao je da osobe koje ispijaju makar jednu kafu dnevno imaju do 25% manje šanse da oboleo od koronavirusa.

Zanimljivo je da čaj nema isti efekat, a naučnici veruju da je razlog za to manja koncentracija kofeina ili drugačiji hemijski sastav.

Crni hleb zajedno sa ovsenom kašom i cimetom protiv dijabetesa i gojaznosti

Crni hleb, ovsena kaša i cimet mogu redukovati simptome dijabetesa tipa 2 i značajno smanjiti gojaznost. Naime, kako se pokazalo, oni koji su svako jutro doručkovali ovsenu kašu imali su manji struk nego oni koji su za ovaj obrok kombinovali druge namirnice.

Sa druge strane, jedna kafena kašičica cimeta dnevno značajno utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi posebno kod dijabetesa tipa 2. 

Komentari (0)