Odrasli

VAŠA KUHINJA MOŽE BITI LEGLO BAKTERIJA A DA TO I NE ZNATE: Doktorka upozorava na greške koje svi pravimo - evo kako da se zaštitite!

O tome kako da pravilno i bezbedno pripremamo hranu, šta da izbegavamo i na koji način možemo sprečiti pojavu crevnih bolesti, govorila je doktorka Enisa Kujundžić.

Slika Autora
byIva Milenković

20.07.2025 11:01

VAŠA KUHINJA MOŽE BITI LEGLO BAKTERIJA A DA TO I NE ZNATE: Doktorka upozorava na greške koje svi pravimo - evo kako da se zaštitite!
Instagram/enisa.kujundzic,Prostock-studio/Shutterstock

Savremeni način života često zahteva da brzina pripreme hrane dolazi ispred načina na koji je pripremamo. Iako mnogi ne razmišljaju o crevnim infekcijama upravo nepažnja u kuhinji može dovesti do kontaminacije hrane i ugrožavanja zdravlja. Ovo je posrbno izraženo tokom letnjih meseci zato što se rizik od zaraze dodatno povećava zbog visokih temperatura koje pospešuju razmnožavanje bakterija.

Zato je ključno da znamo kako pravilno pristupati u kuhinji sa određenim namirnicama, kako ih čuvati, ali i koje navike su neophodne da bi sačuvali naše zdravlje i higijenu. Stručnjaci ističu da se veliki broj crevnih infekcija može sprečiti upravo kroz male, ali značajne promene u svakodnevnoj rutini pripreme hrane.

O tome kako da pravilno i bezbedno pripremamo hranu, šta da izbegavamo i na koji način možemo sprečiti pojavu crevnih bolesti, govorila je doktorka Enisa Kujundžić, specijalistkinja higijene u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

- Higijena je osnov za bezbednost hrane - rekla je doktorka Enisa Kujundžić na početku razgovora, naglašavajući koliko su osnovne mere važne i jednostavne za primenu.

Inside Creative House/Shutterstock

Ističe da se veliki broj crevnih infekcija može sprečiti upravo kroz male, ali značajne promene u pripreme hrane

Jedna od najčešćih grešaka u domaćinstvu tiče se nepravilne upotrebe kuhinjskih dasaka za seckanje hrane. 

- U kuhinji se mora imati posebna daska za meso, i posebna daska za pripremu voća i povrća. Zato što, recimo, kod mesa i životinjskih proizvoda koji su termički neobrađeni, često dolazi do ukrštene kontaminacije. Ako sečemo povrće na dasci na kojoj smo sekli sirovo meso, jako je visok rizik da se zarazimo - objasnila je doktorka Enisa Kujundžić.

Takođe, upozorila je na još jednu uobičajenu naviku koja može biti izuzetno rizična.

- Nikako ne treba da koristimo istu dasku za sečenje mesa i ostalih namirnica. Čini mi se da to mnogo ljudi praktikuje vrlo često, a rizik od infekcije je u takvim slučajevima ogroman – napomenula je doktorka Enisa Kujundžić.

Gorodenkoff/Shutterstock

Poseban akcenat je stavila na higijenu

Poseban akcenat stavila je i na obavezno pranje ruku tokom pripreme hrane, naročito kada rukujemo sirovim mesom.


- Kada pripremamo hranu životinjskog porekla, obavezno nakon toga moramo oprati ruke, a zatim opet nastaviti sa kuvanjem - dodala je Enisa Kujundžić.

Temperatura na kojoj čuvamo i obrađujemo hranu takođe igra ključnu ulogu u njenoj bezbednosti.

- Jako je važno da držimo namirnice, posebno meso, na temperaturi ispod 5 stepeni, i da ih obrađujemo na temperaturi iznad 60 stepeni - istakla je doktorka Enisa Kujundžić.

Na kraju, važno je znati koliko dugo kuvana hrana sme da stoji van frižidera, naročito leti.

- Period čuvanja hrane na sobnoj temperaturi je oko 2 sata, a u letnjim mesecima se čak i skraćuje, na otprilike sat i po maksimalno. Čak i kada nam se čini da je jelo još uvek toplo i da nije za frižider, moramo imati u vidu da preko dva sata ne sme ostati van frižidera. Bez obzira što je termički obrađena, i dalje postoji rizik da se u njoj nalazi određeni broj bakterija koje će se razviti - zaključila je doktorka Enisa Kujundžić.

Kao što ističe doktorka Enisa Kujundžić, jednostavne mere poput kupovine posebnih dasaka za sečenje sirovog mesa i povrća, redovnog pranja ruku, pravilnog čuvanja i termičke obrade hrane, mogu značajno smanjiti rizik od crevnih infekcija. Posebnu pažnju treba obratiti na temperaturu čuvanja namirnica, kao i na vremenski period u kojem hrana stoji van frižidera.

Usvajanjem ovih jednostavnih, ali važnih navika u svakodnevnoj pripremi hrane, možemo u velikoj meri zaštititi sebe i svoje najbliže od mogućih zdravstvenih problema.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)