Odrasli

SVI GA IMAMO U KUĆI I DRŽIMO GA U KUHINJI, a nismo svesni da može postati leglo bakterija!

Ovo su saveti stručnjaka kako da zaštitite sebe i svoju porodicu.

Slika Autora
byDragana Petrović

07.07.2025 09:40

SVI GA IMAMO U KUĆI I DRŽIMO GA U KUHINJI, a nismo svesni da može postati leglo bakterija!
Gulcin Ragiboglu/Shutterstock

Sunđer za pranje sudova na prvi pogled deluje kao najobičnija kuhinjska sitnica koju ima svako od nas u kući. Međutim, stručnjaci upozoravaju da upravo on može biti najveći rasadnik bakterija u vašem domu. Prema istraživanju koje je sprovedeno u Britaniji više od 85 odsto ljudi ne ispira sunđer na temperaturama koje su dovoljno visoke da bi uništile opasne mikroorganizme.

Verovali ili ne sunđeri i krpe u prosečnom domaćinstvu sadrže čak šest puta više bakterija nego daska za WC šolju ili kvake na vratima kupatila za koje većina smatra da su najprljavije u kući! Razlog je jednostavan - krpe i sunđeri su skoro stalno vlažni, što predstavlja idealno okruženje za razvoj bakterija koje se brzo razmnožavaju.

Naučnici su otkrili da čak 90 odsto sunđera iz britanskih kuhinja ima neprihvatljivo visok nivo bakterija, dok je 10 odsto njih toliko zagađeno da praktično predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik. Posebno zabrinjava podatak da oko sedam procenata sunđera sadrži više od milijardu bakterija po kvadratnom metru, uključujući i opasnu Ešerihiju koli koja može izazvati ozbiljne crevne infekcije.

shutterstock.com

Mnogi nisu ni svesni da je sunđer za pranje sudova prljaviji čak i od daske za WC šolju

Čak 25 odsto testiranih sunđera bilo je pozitivno na visoku koncentraciju bakterije Pseudomonas spp. povezane s infekcijama oka i kože.

Da biste zaštitili sebe i svoju porodicu stručnjaci savetuju sledeće: 

  • Nakon svakog pranja sudova, obavezno isperite krpu ili sunđer vrelom vodom
  • Na svaka dva dana operite krpu antibakterijskim deterdžentom
  • Sunđer menjajte najmanje jednom u dve nedelje
  • Ako želite da ga koristite duže, povremeno ga iskuvajte ili operite u mašini za sudove na temperaturi od najmanje 60 stepeni, kako biste uništili bakterije
  • Kod brisanja kuhinjskih površina, naročito posle pripreme sirovog mesa, bolje je da koristite jednokratne antibakterijske maramice nego sunđer, kako biste sprečili širenje opasnih bakterija

U pojedinim zemljama sunđer se menja gotovo svakog dana, jer se smatra da je za jednokratnu upotrebu upravo zbog količine bakterija koje se u njemu zadržavaju. Možda zvuči preterano, ali svakao je neophodno sunđere za pranje sudova menjati što češće.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)