Odrasli

KOLIKO ČESTO MENJATE KUHINJSKE KRPE, ONE MOGU DA BUDU LEGLO ZARAZE: Kako se pravilno peru i kada morate odmah da ih bacite

Mnogi zaboravljaju da se na njima nakupljaju ostaci hrane, što je raj za mikrobe.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

04.07.2025 12:31

KOLIKO ČESTO MENJATE KUHINJSKE KRPE, ONE MOGU DA BUDU LEGLO ZARAZE: Kako se pravilno peru i kada morate odmah da ih bacite
shutterstock.com/Bogdan Sonjachnyj

One su uvek tu, nadohvat ruke, bez njih je rad u kuhinji skoro nemoguć, ali ono što mnogi zaboravljaju je da kuhinjske krpe mogu da budu pravo leglo bakterija i virusa, naročito ako i ne menjate dovoljno često.

Osim za brisanje opranih sudova, kuhinjske krpe mnogi koriste za brisanje ruku i radnih površina, a nakon toga ih ostave na stolici, radijatoru ili nekom drugom mestu u kuhinji. Ali, koliko često ih menjate i perete?

Iako često deluje čisto, kuhinja pa tako i krpe koje koristimo u njoj mogu biti leglo za bakterije. Kako navodi mikrobiolog Džejson Tetro, kuhinjske krpe kontaminirane su svim različitim bakterijama, virusima i gljivicama koje se nalaze u kuhinji, uključujući tu i salmonelu i ešerihiju koli.

Bakterije rastu na kuhinjskim krpama jer se na njima nalaze mikroskopski komadići ostataka hrane.

Jednostavno rečeno, ostaci hrane koji završe na kuhinjskim krpama su hrana za mikrobe, posebno ako je krpa mokra duže vreme.

shutterstock.com

Redovno perite kuhinjske krpe

Šta se tačno nalazi na vašim krpama zavisi od toga kako ih koristite i čistite. Kuhinjske krpe će nakupljati mikroorganizme tokom upotrebe, a obim toga zavisi od načina na koji se koriste (vrste površina i hrane s kojima se susreću u odnosu na samo vodu i način sušenja).

Koliko često treba da ih perete zavisi od toga kako ih koristite.

- Za stalnu pripremu hrane, čišćenje i pranje, najbolje bi bilo da ih menjate svakih nekoliko dana. Ako su tu samo za sušenje ruku i možda pranje sudova, onda mogu da se koriste do sedam dana - mikrobiolog Džejson tvrdi Tetro.

Preporučuje se pranje kuhinjskih krpa odvojeno od ostalog veša, kako biste mogli da koristite vruću vodu, deterdžent i po mogućnosti izbeljivač za ubijanje bacila. Završite sušenje na visokoj temperaturi kako biste uništili sve preostale mikroorganizme, prenosi Simply Recipes.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)