Tetka Saveta

DA LI MESO TREBA DA SE PERE PRE SPREMANJA: Stručnjaci konačno dali pravi odgovor!

Mnogi misle da će voda iz slavine pročistiti meso i ukoniti potencijalne bakterije, a ovo je prava istina.

Slika Autora
byAna Đelić

27.08.2025 08:30

DA LI MESO TREBA DA SE PERE PRE SPREMANJA: Stručnjaci konačno dali pravi odgovor!
Shutterstock/Vladyslav Lehir

Mnoge domaćice i dalje veruju da je ispiranje mesa pod mlazom vode obavezno pre kuvanja. Razlog tome je strah od bakterija i virusa koji se mogu zadržati na mesu, pa neki čak pribegavaju pranju limunovim sokom ili sirćetom. Ali da li je to zaista efikasan način zaštite?

Prema brojnim istraživanjima i laboratorijskim proverama, pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine ne uklanja opasne bakterije. Naprotiv, može izazvati kontraefekat, jer kapljice vode šire patogene po radnoj površini i drugim namirnicama u kuhinji.

 

 

- Umesto da uklonite bakterije, zapravo ih možete preneti na voće, povrće ili pribor u blizini - upozoravaju stručnjaci.

Sa druge strane, ispiranje mesa limunom ili belim sirćetom može donekle smanjiti broj bakterija. Portal Heltlajn (Healthline) savetuje da ova praksa može biti korisna, ali da ne sme biti jedini korak u prevenciji. Najvažnije mere ostaju temeljna higijena u kuhinji - dezinfekcija radnih površina, izbegavanje kontakta svežih namirnica sa sudoperom u kojoj se pere meso i, što je ključno, termička obrada mesa na visokim temperaturama. Samo pravilno pečeno meso garantuje bezbedan obrok.

 

 

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) takođe savetuje da se meso nikada ne pere pod vodom. Njihovi podaci pokazuju da se godišnje hiljade ljudi zaraze salmonelom i kampilobakterom upravo zbog nepravilne pripreme mesa.

- Bakterije koje se nalaze na površini mesa ne mogu biti uklonjene pranjem, već samo kuvanjem ili pečenjem - smatraju.

Stručnjaci zaključuju da voda iz slavine neće rešiti problem, a može ga i pogoršati. Ako želite dodatnu sigurnost, koristite limun ili sirće, ali nikako nemojte preskakati pečenje do kraja. Samo kombinacija pravilne higijene i termičke obrade osigurava da meso bude potpuno bezbedno za jelo.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)