Tetka Saveta

Stari bakin trik sprečava prskanje ulja tokom prženja, treba da uradite samo JEDNU stvar! (VIDEO)

Rešenje ze ovaj veliki problem je neverovatno jednostavno, prosto da se zapitate kako nam to ranije nije palo na pamet.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

20.09.2025 20:00

Stari bakin trik sprečava prskanje ulja tokom prženja, treba da uradite samo JEDNU stvar! (VIDEO)
shutterstock.com/DenisProduction.com

Jedan od najvećih problema kada hranu pripremate na ulju je prskanje na sve strane, naročito ako je slučajno na mesu ili nekoj drugoj namirnici koju spremamo, ostalo malo vode. Da ne pominjemo koliko prskanje ulja može da bude opasno i lako je zaraditi opekotine po rukama ili licu.

Rešenje ze ovaj veliki problem je neverovatno jednostavno, prosto da se zapitate kako nam to ranije nije palo na pamet.

Naime, hrvatska influenserka Mirjana Ljiljak je na svom Instagram profilu otkrila trik koji joj je jedna baka pokazala - sve što treba da uradite je da u vrelo ulje ubacite komadić hleba. Ulje će se odmah "smiriti", a vi ćete moći normalno da nastavite sa pripremom hrane.

 

 

Mirjana je ovaj trik pokazala na primeru prženja jaja, ali on odlično deluje i prilikom prženja u fritezi. 

Jedan od ključnih faktora u očuvanju kvaliteta suncokretovog ulja je izbegavanje direktne sunčeve svetlosti. Čuvanje ulja na polici gde sunčevi zraci mogu direktno padati može izazvati njegovo brže kvarenje i isto će uticati na ukus. Ovo ne samo da čini ulje nedozvoljenim za upotrebu, već može biti štetno po zdravlje.

Najbolje mesto za čuvanje suncokretovog ulja, prema preporukama stručnjaka, jeste frižider. Skladištenje flaše sa uljem na gornjoj polici ili u vratima frižidera može značajno produžiti njegovu svežinu i očuvati kvalitet. Iako je možda neobično za neke, čuvanje ulja na hladnoći može biti ključno za očuvanje njegovih svojstava i ukusa, što je posebno važno za sve ljubitelje kuvanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)