Hemoroidi bolest

SVE ŠTO NISTE SMELI DA PITATE: Hemoroidi izazivaju velike bolove!

Zbog škole, posla i drugih obaveza, danas se ljudi kreću mnogo manje, što može dovesti do zbiljnih problema sa hemoroidima.

14.11.2021 21:33

SVE ŠTO NISTE SMELI DA PITATE: Hemoroidi izazivaju velike bolove!
pexels.com

Današnji, sedenteran stil života, dosta utiče na naše zdravlje. Od dosta slabije kondicije, preko lošijeg rada kardio-vaskularnog sistema, pa do mišićne atrofije, naš način života može mnogo da optereti naše telo. Jedna od ubedljivo najgadnijih bolesti, koja može biti prouzrokovana preteranim sedenjem i ležanjem, definitivno su hemoroidi. 

Hemoroidi su normalne strukture u predelu anusa. Mogu biti spoljašnji, nalaze se na analnom otvoru, i unutrašnji, nalaze se na početku analnog kanala. Njihov zadatak je da spreče do dolaska nekontrolisanog izlivanja stolice. Kada dođe do uvećanja hemoroida, dolazi i do velikih bolova, krvarenja, otoka, pa i do ispadanja hemoroida.

Osim nedovoljnog kretanja neki od vodećih razloga za pojavu uvećanih hemoroida mogu biti trudnoća, starenje, hronični zatvor, nasledni faktor i neke analne infekcije. U slučaju da pripadate nekoj od ovih grupa valjalo bi da sa vremena na vreme posetite lekara i uradite rektalni pregled, koji bi vam otkrio da li je sve u redu sa hemoroidima, s obzirom da nekada nije najlakše uočiti simptome, koji se vezuju za bol tokom i nakom pražnjenja stolice, stolicu koja je prekrivena krvlju ili tragove krvi na toalet papitu, svrab, otok i iritaciju kože anusa, ispadanje hemoroida i pojavu venskih čvorova. 

U zavisnosti od ozbiljnosti problema postoje različiti načini lečenja, a ovo su tipovi problema sa hemoroidima na osnovu kojih ćete znati koje je adekvatno rešenje:

  • Izraženi krvni sudovi hemoroida
  • Blago ispadanje hemoroida tokom naprezanja i samo vraćanje po prestanku naprezanja
  • Ispadanje hemoroida pri naprezanju bez samostalnog vraćanja, vraćanje se izvodi manuelno
  • Kontinuirano prolabirani (ispali) hemoroidi koji se ne mogu manuelno vratiti
  • Prvi i drugi tip možete lečiti specijalnim i prepručenim kremama, a takođe će vam prijati i topla kupka i malo više kretanja, Kod treće i četvrte grupe neophodna je hirurška intervencija. 

    Mada ova bolest nikako ne može da ugrozi vaš život, ipak može ozbiljno da vam uništi kvalitet života, te bi, na bilo koji znak da nešto nije kako treba, valjalo da odete kod lekara i posavetujete se sa njim.

    Komentari (0)