Korisno je znati

UKLONITE MRLJE OD VINA BEZ MNOGO MUKE: Efikasni načini da vam stolnjaci ponovo zablistaju

Soda bikarbona, sirće, pena za brijanje, pa i WD 40, mogu vam pomoći u uklanjanju fleka koje ostaju posle slavlja

18.01.2022 11:00

UKLONITE MRLJE OD VINA BEZ MNOGO MUKE: Efikasni načini da vam stolnjaci ponovo zablistaju
Pixabay

Onaj manje poželjni deo nakon slavlja je sređivanje kuće, a naročito uklanjanje mrlja kako sa stolnjaka i odeće, tako i sa podova jer nema kuće u kojoj se nešto nije prosulo ili prolilo. Za „najozloglašenije“ važe mrlje od crnog vina.

Međutim, postoji bezbroj efikasnih načina sa kojima ćete ih ukloniti brzo i jednostavno. Uglavnom sve te sastojke imate kod kuće, a ono što je ključno je da ih skinete što je pre moguće, piše 24sata.hr.

Crno vino sa bele odeće

Trebaće vam čista pamučna krpa, kisela voda, velika činija, so i čajnik.

Bluzu ili stolnjak raširite preko činije tako da mrlja bude po sredini. Na mrlju (a u činiju) polako sipajte kiselu vodu, a onda s vlažnom (najbolje pamučnom) krpom više puta pređite preko mrlje, ali bez trljanja, da je ne biste proširili. Krpu povlačite od kraja prema sredini mrlje, da biste izbegli njeno širenje.

Ovo će često biti dovoljno da, nakon što tkaninu još operete u veš mašini, potpuno uklonite tragove od crnog vina. Ali ponekad su mrlje „uporne“ pa će nakon pranja još fleka biti vidljiva. Teže se skidaju ako ste mrlju počeli tretirati par sati ili par dana kasnije.

Pixabay

So može biti od pomoći prilikom uklanjanja mrlja od crvenog vina

 

Stavite vodu u čajnik i kuvajte dok ne provri. Tkaninu opet raširite preko činije i po njoj ravnomerno pospite so. So će početi da „upija mrlju“. Potom, polako preko mrlje prelijte otprilike jednu čašu vrele vode. Nakon toga opet operite tkaninu u veš mašini.

Savet: Ne stavljajte tkaninu u mašinu za sušenje dok mrlja od crvenog vina nije potpuno nestala jer toplota može da pogorša stvari.

Fleke na tkanini u boji

Kako biste skinule fleke od crnog vina sa tkanine u boji, biće vam potrebno: 1 kašika tečnog sapuna, 1 kašikica sode bikarbone i 4 šoljice hladne vode.

Pomešajte sve sastojke u maloj činiji. Smesu prstima utrljajte direktno na mrlju i nežno je zagrebite noktima. Radite to samo na području zahvaćenom mrljom kako bi izbegli dalje širenje. Nastavite dok se mrlja ne pretvori u plavo/sivu boju ili svetliju. Možda ćete morati da postupak ponovite nekoliko puta, posebno ako pokušavate da uklonite već osušenu mrlju.

Pixabay

Za tkanine u boji dobro će vam doći tečni sapun

 

Napunite posudu srednje veličine hladnom vodom. Namočite umrljani deo tkanine u vodu i trljajte mrlju dok je u potpunosti ne uklonite.  Temeljno isperite tkaninu kako bi izbacili svu sapunicu, a zatim operite na uobičajen način.

Mrlje od belog vina

Tepih: Za mrlje od belog vina ili prošeka prvenstveno je važno da odmah kad vam nešto od toga padne na tepih pokušate pokupiti što više tečnosti suvom krpom ili papirnim ubrusom. Za čišćenje pomešajte dve čaše vode i kašiku alkoholnog sirćeta i dodajte kašiku tečnosti za pranje tepiha. Čistom krpom nanosite pomalo na tepih i ribajte dok mrlja ne nestane.

Podovi od vinila, drveta ili laminata: Iako belo vino ne ostavlja mrlje na drvenom podu, pokušajte što pre da pokupite suvom krpom ili papirnim ubrusom. Ostatak prebrišite krpom koju ste namočili u vodu sa malo deterdženta. Vodite računa da dobro iscedite krpu.

Crveno, kuvano vino

Mrlje od crvenog vina teško je ukloniti, ali ne dižite paniku, jer nije nemoguće.  Postoji više proverenih načina za to.

Tepih: Najpopularniji način rešavanja mrlja od crvenog vina s tepiha podrazumeva nanošenje spreja  WD-40, koji treba obrisati, odnosno upiti suvom krpom. Nakon toga očistite WD-40 s tepiha parnim čistačem.

Pixabay

WD-40 je efikasan u uklanjanju mrlja od crvenog vina

 

WD-40 može se koristiti na svemu, od voska do boje. Ako nemate pri ruci parni čistač ili WD-40, prvo započnite s bočicom s raspršivačem tako da navlažite područje, pre nego što ga obrišete vlažnom krpom.

Pazite da ne trljate, već krpom pokušajte da upijete razređeno vino. Ako to ne uspe, napravite pastu od soli i vode i stavite je na mrlju (trebalo bi da bude gusta kao paste za zube). Izbegavajte trljanje ili dodirivanje i ostavite pet minuta pre brisanja.

Čišćenje sodom bikarbonom

1. Pripremite pastu od sode bikarbone. Pomešajte vodu i sodu u razmeri 3:1 i nanesite na mrlju.

2. Stavite izdašnu količinu paste na mrlju.

3. Prekrijte mrlju čistom krpom i pustite da odstoji tokom noći. Stavite težak predmet na krpu kako bi soda mogla dublje da prodre u mrlju.

4. Usisajte sodu bikarbonu kada se osuši. Sada će mrlja u potpunosti nestati ili će biti znatno manje vidljiva.

Pixabay

Soda bikarbona je odlična u uklanjanju mrlja

 

Čišćenje sirćetom

Ako ni so ni soda bikarbona ne uspeju da uklone mrlju od crnog vina, probajte ovu metodu:

1. Pomešajte dve šoljice tople vode s jednom kašikom sirćeta i jednom kašikom tečnosti za pranje posuđa.

2. Umočite sunđer u pripremljenu otopinu i nanesite direktno na mrlju od vina. Smesa će ući u vlakna tepiha i omekšati mrlju. Istrljajte čistom krpom i posušite.

3. Namočite celu mrlju hladnom vodom. Prospite malo vode pravo na mrlju ili namočite čistu krpu hladnom vodom i iscedite po mrlji kako bi razredila crno vino. Upijte vodu s tepiha čistom, suvom krpom.

4. Ponavljajte postupak sve dok mrlja ne nestane.

Pixabay

Sirće i so efikasno uklanjaju razne mrlje

 

Podovi od vinila, drveta i laminata

Ako ste prolili crno vino na parket od tvrdog drveta, počnite s brisanjem područja vlažnom krpom. Ako ostane mrlja, uzmite malo sapuna na bazi eteričnih od ulja i pomešajte ga s vodom. Krpom izribajte zahvaćeno područje. Tu metodu možete koristiti na laminatu i podovima od vinila. samo pazite da voda nije prevruća jer to  može stvoriti mrlje.

Lako uklanjanje mrlja od vina:

Mineralna voda: Tkaninu umočite s obrnute strane, a zatim upijajte papirnim ubrusima. Mnogo se puta pokazalo kao vrlo delotvorno rešenje.

Jaka alkoholna pića: Mnogi će vam preporučiti votku kao sredstvo koje će ukloniti mrlje od crnog vina. Jaka alkoholna pića otapaju pigmente boje i tako sprečavaju da se zadrže na tepihu ili ostalim tkaninama.

Deterdžent za suđe i hidrogen peroksid: Natopite mrlju jednakom količinom deterdženta za suđe i hidrogen peroksida, a zatim pokušajte sve da upijete papirnim ubrusima.

So, vrela voda i sirće: Natopite mrlju hladnom vodom, posolite (pričekajte dok ne poprimi rozu boju), zatim prelijte vrelom vodom pa onda natopite sirćetom i na kraju isperite. Ova metoda je efikasna ako imate dovoljno vremena.

Pena za brijanje: Pena za brijanje trebalo bi da spreči da se mrlja od vina upije u tkaninu. Lagano utrljajte penu, a zatim operite toplom vodom.

Komentari (0)