Preslatke su!

KAKO VAS MAČKE LEČE? Ovo su benefiti posedovanje mace!

Mačke su divna stvorenja, a naučnicu su dokazali i da zaista leče!

16.01.2022 20:03

KAKO VAS MAČKE LEČE? Ovo su benefiti posedovanje mace!
pexels.com

Svi koji vole mačke znaju da gledanje smešnih mačijih videa na jutjubu, instagramu i tiktoku zaista može da im popravi raspoloženje za tili čas. Mace koje se otimaju same sa sobom, pokušavaju da uđu u cipelu ili se šunjaju kao pink panter, večito izazivaju osmeh na našim licima. 

Ipak, osim što nam popravljaju raspoloženje, naučnici su uspeli da dokažu da mačke zaista mogu da imaju blagotvorno dejstvo na naše zdravlje, a portal Srećna republika otkriva vam kako.

Smanjeni rizik od srčanog udara

Studija koja je trajala deset godina i koja je sprovedena na 4.000 Amerikanaca otkrila je da, oni koji su posedovali mačke, imaju 30% manje šanse da dožive srčani udar. Doktor Adnan Kerši, jedan od kooautora ove studije rekao je:

- Godinama znamo da psihološki stres i anksioznost mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti i posebno srčanog dara. Kućni ljubimci verovatno pomažu u smanjenju stresa, te se pretpostavlja da bi i posedovanje psa dovelo do istih rezultata.

Vlasnici mačaka neće patiti od depresije

Pomenuta studija pokazala je i da vlasnici mačaka gotovo sigurno neće patiti od depresije, visokog krvnog pritiska, visokog nivoa triglicerida i holesterola u krvi, kao i da će sveukupno posećivati manje doktora na godišnjem nivou nego oni koji nemaju kućnog ljubimca.


Mačije predenje može da podstakne zarastanje i gustinu kostiju

Za mačije predenje se čak kaže da je terapeutski. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Scientific American, mačke predu u doslednom obrascu između 25 i 150 Herca. Ovo pomaže pri zatastanju čak i obnavljanju gustine kostiju. Ovo znači da vlasnici mačaka sveobuhvatno imaju zdravije kosti!

Komentari (0)