Za dobar osećaj

7 MALIH NAČINA DA UVEĆATE RADOST I SREĆU: Saveti stručnjaka u skladu sa naukom

Trikovi koji će vam pomoći da se bolje osećate i na život gledate sa vedrije strane

09.01.2022 14:30

7 MALIH NAČINA DA UVEĆATE RADOST I SREĆU: Saveti stručnjaka u skladu sa naukom
Pixabay

Bez obzira da li se zbog perioda takozvane „sezonske tuge“ osećate manje srećno ili ste upravo iza sebe ostavili jednu paklenu godinu (ovo važi gotovo za sve), sigurno možete da od stručnjaka iskoristite savete, trikove i strategije za povećanje radosti i sreće.

Na kraju krajeva, ne postoji nešto "kao da se osećate previše dobro“. Zato dodajte ovih sedam malih i lakih načina da poboljšate radost i sreću u 2022. godini, a koje smo naučili od nauke i stručnjaka na tu temu.

Pixabay

Odlazak na plažu je uvek dobra ideja

 

Idite na plažu

Bez obzira na godišnje doba, odlazak na plažu može biti podsticaj za sreću za kojom žudite. Postoji naučni razlog zašto je plaža mesto sa mnogo sreće. Ona vam može pomoći da se ponovo povežete sa prirodom, napunite energijom, prihvatite način razmišljanja o odmoru i mentalno se resetujete što vam neophodno kako biste se suočili sa teškim životnim situacijama.

Niste oduševljeni boravkom na plaži? Bez brige.

-Boravak u prirodi ili bilo gde napolju gde ima svežeg vazduha uvek će doneti boljitak čoveku, kaže klinički psiholog Aura Priscel De Los Santos za Well And Good.

Pixabay

Ključno je postaviti sebi neka pitanja

 

Započnite dan introspekcijom

Način na koji započinjete jutro može vam pomoći da postavite dobru osnovu za ceo dan. Dakle, da biste osigurali da svaki dan započnete pozitivno, Mišel Voks, trener sreće i osnivač američkog projekta sreće, preporučuje da svakog jutra postavite ova ključna pitanja:

Čemu se mogu radovati danas?

Šta me danas može zabrinuti i kako ću se izboriti sa tim?

Kako želim da se osećam na kraju dana, i šta treba da uradim (ili ne) da to postane stvarnost?

Pixabay

Pre spavanja, obavezno isključite sve elektronske uređaje

 

Rituali pred spavanja

Slično tome, mali rituali pred odlazak na spavanje će vam pomoći da završite dan spokojni i da vam omoguće bolji noćni odmor. 

Dakle, šta podrazumeva idealna noćna rutina za podizanje raspoloženja?

Stručnjaci za sreću preporučuju postavljanje striktnog vremena za spavanje, vođenje dnevnika, izražavanje zahvalnosti, spremanje za spavanje mnogo pre spavanja, isključivanje svih elektronskih uređaja, vizuelizaciju kako želite da izgleda sledeći dan, odlazak u šetnju ili povezivanje sa partnerom.

Doktorka Lori Santos, stručnjak za sreću i profesor psihologije na Univerzitetu Jejl, kaže da je rutina kratka i slatka, tako da je veća verovatnoća da ćete je se držati dugoročno.

Pixabay

Čak i planiranje odmora može doneti radost

 

Planiranje odmora

Putovanja mogu biti veliki izvor radosti i sreće za mnoge. Iako vam svakodnevne obaveze možda neće dozvoliti da uskočite u avion i putujete širom sveta svake nedelje, jednostavno planiranje sledećeg odmora može podići raspoloženje. To se zove iščekivanje odmora.

-Sama ideja o bekstvu može doneti osećaj trenutne sreće, tvrdi dr Karla Mari Menli, klinički psiholog i autor knjige „Radost od straha“.

-U suštini, jednostavan čin zamišljanja budućeg pozitivnog događaja može izazvati osećaj radosti i blagostanja.

Da biste još više dobili zadovoljstva od iščekivanja odmora, napravite listu pogodnosti koje ćete dobiti od putovanja (tj. više radosti, promenu dnevne rutine, iskustvo nove kulture). Zatim se zapitajte na koje druge načine možete zadovoljiti te osnovne želje u svom svakodnevnom životu. Na primer, isprobavanje novog restorana može biti način na koji ćete doživeti novu kulturu, putovanje nije nužno potrebno.

Pixabay

Neke sprave mogu vam doneti novi osećaj sreće

 

Proizvodi koji povećavaju sreću

Iako nam materijalne stvari neće nužno kupiti sreću, određeni proizvodi mogu pomoći da unesemo više radosti u naše živote. Konkretno, stručnjaci za sreću se zaklinju u časopise za samorefleksiju, fitnes sprave koje vas podstiču da pomerate svoje telo (traka za trčanje ili konopac za preskakanje) i lampe za svetlosnu terapiju za svakodnevno jačanje mentalnog zdravlja.

Pixabay

Vrlo je važno da definišete šta je za vas sreća

 

Definisanje sreće

Sreća je subjektivna. Definicija sreće jedne osobe može biti potpuno drugačija od nečije druge, zbog čega je važno razumeti šta sreća znači i kako je zamišljate. Da bi pomogao u tome, psiholog i autor knjige „Detox Your Thoughts“, dr Andrea Bonior, podelio je pet ključnih pitanja na koja treba odgovoriti:

Šta biste radili sa potpuno slobodnim danom?

Kako biste voleli da se jednog dana sumira vaš život?

U šta ste najspremniji da uložite napor?

Koje su vas aktivnosti dovele u rutinu?

Kakva lica vidite kada čujete reč ljubav?

Pixabay

Pevanjem se proizvodi hormon dopamin

 

Hormoni sreće

Hormoni dobrog osećanja, dopamin, oksitocin, serotonin i endorfin, šalju u mozak pozitivne signale koji podstiču sreću. Dakle, obavljajući aktivnosti koje ih prirodno proizvode, možemo sebi da pružimo dozu radosti.

Evo nekoliko aktivnosti koje preporučuju stručnjaci za sreću: pevanje pod tušem (dopamin), samomasaža (oksitocin, zvani hormon maženja), osmeh (serotonin) i ples (endorfin).

Komentari (0)