Tetka Saveta

KAKO DA SPASETE CVEĆE KOJE VENE: Ako ovaj sastojak sipate u zemlju, one će "eksplodirati" od rasta

Primećujete li da vaše biljke izgledaju umorno, sa opalim listovima i usporenim rastom? Pre nego što posegnete za skupim preparatima, isprobajte jedan jednostavan kuhinjski trik.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

17.07.2025 06:41

KAKO DA SPASETE CVEĆE KOJE VENE: Ako ovaj sastojak sipate u zemlju, one će "eksplodirati" od rasta
Freepik/freepik

Briga o biljkama zahteva više pažnje nego što mnogi misle. Da bi vaše sobno ili baštensko cveće bilo bujno, zdravo i dugovečno, važno je da mu obezbedite prirodnu negu - i to pomoću domaćih, lako dostupnih, sastojaka.

Ako vaše sobne ili baštenske biljke izgledaju tužno, lišće im opada, a rast je gotovo stao - ne brinite, postoji jednostavno rešenje koje ne zahteva skupe preparate. Sve što vam treba verovatno već imate u kuhinji: običan šećer!

Mnogi iskusni baštovani već koriste ovaj trik jer šećer u malim količinama deluje kao stimulans koji podstiče snagu biljke i jača njen imunitet. Kako? Tako što pospešuje razvoj korisnih mikroorganizama u zemljištu, poboljšava upijanje hranljivih materija i podstiče proces fotosinteze.

Priprema rastvora je brza i jednostavna, a evo kako da ga napravite.

U litar mlake vode dodajte kašiku kristal-šećera. Mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori. Koristite ovaj rastvor jednom nedeljno za zalivanje biljaka.

Shutterstock/Rezki Ramayani

Kako oporaviti biljke

Već posle nekoliko dana videćete razliku - lišće će biti življe, biljke uspravnije, a rast primetniji.

Koje biljke najviše reaguju na ovu "terapiju"?

Ovaj trik je efikasan kod sobnog bilja kao što su:

  • Fikus
  • Ljubičica
  • Orhideja
  • Dracena

Takođe pomaže i baštenskim biljkama koje su pod stresom - bilo zbog vremenskih neprilika ili nedavne promene saksije.

Nekoliko važnih saveta za najbolji efekat:

  • Zalivajte ujutru ili uveče, nikako po jakom suncu.
  • Proverite da li je zemlja suva pre nego što dodate rastvor.
  • Ne preterujte! Previše šećera može oštetiti koren i dovesti do truljenja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)