Zagorelo belance ili razliveno žumance često vam pokvare jaja na oko, pa umesto očekivanog dobijete suvu, bezličnu smesu? Donosimo nekoliko trikova za savršeno prženje jaja i idealan doručak koji će vam sigurno poslužiti.
Veštinu razbijanja jaja najpre treba savladati - važno je da u činiju ne upadnu ljuskice, a da žumance ostane celo. Ako jaje razbijate prejako o ivicu činije, sitne ljuske mogu pasti u belance, a veći komad može oštetiti žumance. Najbolje je da početnici jaja razbijaju na ravnoj površini, pa ih tek tada otvore iznad činije ili direktno na tiganj.
Mnogi vole tečno žumance u koje mogu da umaču hleb, ali im se često desi da se ono razlije. Ključ je u tome da jaje ne ubacujete s visine, već ga pažljivo, što bliže tiganju, spustite u tiganj.
Ako je ulje prevruće, jaja neće ispasti kako treba. Na visokoj temperaturi belance odmah počne da puca i stvara balončiće, dok ivice tamne prebrzo. Gornji deo ostaje sirov, a donji zagori. Zbog toga je najbolja temperatura za prženje srednje jaka vatra.

Shutterstock/Stepanek Photography
Ako volite zapečenija jaja, morate ih okrenuti - što mnogima nije lako. Upotrebite široku špatulu i pažljivo prevrnite jaje. Kako biste sprečili lepljenje, koristite tiganj od teflona ili kovanog gvožđa. Ako to nemate, dodajte više ulja ili maslaca - jaje se neće zalepiti, a ni žumance neće pući pri vađenju.
Obavezno probajte!
Komentari (0)