Ne bacajte

ČUDESNA SVOJSTVA KORE OD BANANE: Upotrebite je u kuhinji ili u kozmetičke svrhe

Na desetak načina možete upotrebiti koru od banane kako biste omekšali meso, umanjili svrab ili izbeleli zube

09.01.2022 10:00

ČUDESNA SVOJSTVA KORE OD BANANE: Upotrebite je u kuhinji ili u kozmetičke svrhe
Pixabay

Najčešća stvar koju uradite kada pojedete bananu je da koru bacite u đubre. Nadamo se da posle ovog teksta to više nećete raditi jer postoji desetak čudesnih načina kako da je upotrebite.

Koru od banane možete koristiti u kuhinji za čišćenje ili u nezi lica i tela, piše Bright Side.

Akne

Kore od banane sadrže vitamin C i E, kalijum, cink, gvožđe i mangan. Ovi hranljivi sastojci smiruju upaljenu kožu i pojavu akni. Pored toga, kore od banane sadrže lutein i karotenoide, jedinjenja rastvorljiva u mastima koja pomažu u borbi protiv upala i akni.

Sve što treba da uradite je da utrljate unutrašnju koru od banane na problematična mesta i ostavite da deluje od pet do 10 minuta. Potom isperite vodom. Ovaj postupak možete ponavljati dva puta dnevno, sve dok se upala ne smanji.

Bore

Bore na licu nastaju kada koža izgubi elastičnost i čvrstoću. Antioksidansi i vitamin C u bananama mogu pomoći u smanjenju „neravnina“ koje donose godine.

Najbolje je da unutrašnju koru od banane utrljate u kožu posle umivanja i ostavite da odstoji bar 30 minuta ili tokom noći. Ovaj postupak ponavljajte tri puta nedeljno.

Pixabay

Kora od banane efikasno uklanja akne

 

Poliranje srebra

Kada srebro počne da tamni, pokušajte da mu vratite sjaja korom od banana. Unutrašnjost kore sadrži supstance poput kalijuma koje pomažu u čišćenju metalnih predmeta.

Pastu za poliranje srebrnine ćete ovako napraviti: kore od banane stavite u blender, dodajte pola šolje vode i mešajte dok ne dobijete pastu sa kojom ćete dobro istrljati srebro.

Uklanjanje krhotina

Kora od banane je bogata enzimima koji imaju svojstvo da privuku komadiće stakla ili ivera koji su se zavukli pod kožu.

Ukoliko se nađete u takvoj situaciji, stavite unutrašnju koru od banane na zahvaćeno područje i ostavite da odstoji 15 minut. Potom uklonite, bez trljanja i lagano uklonite strano telo iz kože.

Kompostiranja

Ako već pravite kompost, dobro će mu doći kora od banane koja sadrži dosta kalcijuma, magnezijuma, sumpora, fosfata, kalijum i natrijuma. Sve ove supstance će dobro doći vašim biljkama kada ih budete đubrili kompostom.

A ako ne pravite kompost, koru isecite na manje komade i zakopajte pored korena biljke i zalijte vodom.

Pixabay

Zubi će vam biti belji ako ih svakog dana trljate unutrašnjom stranom kore od banana

 

Beljenje zuba

Kore zrele banane su veoma bogate kalijumom koji može pomoći u smanjenju žutih mrlja koje se pojavljuju kao rezultat konzumiranja određenih napitaka, poput kafe i čaja, i određenih namirnica kao što su borovnice i maline.

Posle pranja zuba, dobro ih istrljajte unutrašnjom stranom i posle dva minuta isperite. Postupak ponavljate svakodnevno.

Ožiljci

Kore od banane imaju sposobnost da smanje iritaciju kože kao što su otok, crvenilo i ožiljci. One sadrže određene masne kiseline koje se nalaze u losionima koji smanjuju vidljivost ožiljaka.

Unutrašnju stranu kore od banane treba staviti na bolno mesto i ostaviti da odstoji preko noći. Postupak treba ponavljati svakodnevno dok se ne ublaži crvenilo.

Lečenje migrene i glavobolje

I za to vam može dobro doći kora od banane zbog kalijuma koji se nalazi u njoj

Kore treba staviti na sat vremena u zamrživač a onda ih naneti na čelo i potiljak. Treba ih držati dok ne postanu tople a onda postupak ponoviti dok ne nestane glavobolja.

Pixabay

I meso će biti sočnije zahvaljujući kori od banana

 

Omekšavanje mesa             

Da bi odrezak bio vlažan i mek, dodajte malo zrele kore od banane u posudu za pečenje. Tako ćete obezbediti da vaše pečenje ostane sočno i da zadrži pun ukus jer kora sprečava isparavanje.

Svrab

Kore od banane su odličan kućni lek za svrab kože. One sadrže histamin, hranljive materije kao što su magnezijum, vitamin C i E.

Ukoliko dobijete užasnu želju da se češete zbog svraba izazvanog ujedom komarca ili otrovnog bršljana, nanesite koru od banane na zahvaćeno područje i ostavite da deluje petnaestak minuta. Uklonite i ponovo stavite novu koru ukoliko još osećate svrab.

Komentari (0)