Zaštitite je na vreme

NEGA KOŽE ZIMI: Zahteva dodatnu zaštitu zbog niskih temperatura i vetra

Nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da kožu nahranite i sprečiti njeno isušivanje

28.12.2021 12:00

NEGA KOŽE ZIMI: Zahteva dodatnu zaštitu zbog niskih temperatura i vetra
Pixabay

Koža koliko god da ne voli jako sunčevo zračenje, tako ne voli i zimske dane kada se temperatura spušta ispod nule. Hladno vreme i nizak nivo vlažnosti u vazduhu utiču na isušivanje kože, a problem postaje znatno veći ako duva i vetar.

Tada je potrebno na vreme zaštititi kožu a naročito delove koji su izloženi atmosferskim prilikama, kao što su ruke i lice. Tada koža postaje gruba i suva. I to važi i za žene i za muškarce.

Ako imate ekcem, patite od psorijaze ili neki drugi kožni problem, rukavice će vam biti neophodne kada izlazite napolje jer koža na rukama može da se iziritira, pukne i dođe do krvarenja.

Svakodnevna nega hidratantnim kremama je neophodna jer će na taj način koža dobiti potrebnu vlažnost. Ukoliko vam je koža jako suva, kozmetičari preporučuju korišćenje seruma, kao i adekvatnih sapuna koji neće dodatno isušiti kožu lica i ruku. Usne su posebno izložene i ugrožene pa ih treba zaštititi balzamom.

Pixabay

Hijdratacija je potrebna telu i spolja i iznutra

 

Međutim, ono što uglavnom svi zaboravljaju da se koža mora hraniti i iznutra, odnosno da je potrebno unositi dovoljno vode u organizam. Pojačajte unos vode i brzo ćete primetiti razliku.

Zdrava ishrana je takođe važna. Preporučuju se namirnice koje sadrže dosta vitamina C koji će sprečiti negativan spoljni uticaj. Koži će dobro doći i vitamin B7 jer njegov nedostatak pospešuje upale, crvenilo i svrab. Ovog vitamina najviše ima u jajima i bananama.

Ali ono što nije dobro, a tiče se vode, je tuširanje vrućom vodom, ma koliko da nam to prija tokom hladnih dana. Vruća voda uklanja našu prirodnu masnoću kojima se koža štiti. Zato je najbolje koristiti mlaku vodu za pranje lica i ruku.

Pixabay

Zimi je potrebno ruke i lice prati toplom vodom

 

Kozmetičari preporučuju i piling tela jer će se na taj način ukloniti mrtve ćelije, koža će omekšati a time će se podstaći cirkulacija.

I ne zaboravite da se kreme sa zaštitnim faktorom ne koriste samo leti. Ovo imajte posebno na umu ako zimske dane provodite na skijanju gde planinsko sunce može da nanese ozbiljnu štetu vašem licu. Kremu nanesite najmanje pola sata pre izlaska napolje.

A ako ostajete kod kuće, nemojte preterivati sa grejanjem i obezbedite da u kući uvek bude dovoljno vlažan vazduh. Dovoljno je da na radijatoru držite posudicu sa vodom u koju možete dodati i malo eteričnog ulja pa će vam zbog toga kuća i lepo mirisati.

 

Komentari (0)